Šta sa opasnim otpadom?

VIDEO K9: Pandemija korona virusa dovela je do povećanja opasnog otpada u domaćinstvima koji fizička lica nemaju drugog izbora osim da ih odlažu kao komunalni otpad, rekla je u našoj emisiji Otvoreni ekran Jelena Hodak, savetnica za hemikalije i bezbednost u transportu opasne robe, koja je i predsednica Grupacije za transport opasne robe Privredne komore Vojvodine.

0
56

Efikasno i bezbedno upravljanje otpadom podrazumeva i regulisan transport i odlaganje opasnog otpada, kažu u Grupaciji za transport opasne robe Privredne komore Vojvodine.

Ova oblast regulisana je i sprovodiva u praksi u našoj zemlji kada su u pitanju pravna lica, ali fizička lica, odnosno domaćinstva, prepoznaju otpad samo kao komunalni.

U opasan otpad koji proizvode domaćinstva spadaju i, na primer, istrošene baterije, pokvarena elektronika i slično smeće za koje, međutim, uglavnom nema adekvatnog mesta za odlaganje i reciklažu.

Promenjeni životni uslovi koje je nametnula pandemija korona virusa, rekla je Hodak, nisu uticali na odlaganje opasnog otpada u Srbiji, ali su doneli nove vrste smeća koje je prepoznato kao opasno.

Pored zaštitnih maski, navela je Hodak, značajno je povećana ambalaža različitih vrsta dezinfekcionih sredstava koja su klasifikovana određenim klasam opasnosti, a za koju građani kao fizička lica još uvek nemaju mogućnost druge vrste odlaganja osim kao komunalnog otpada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.