Šta pokloniti za slavu?

VIDEO K9: Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog Nikolu, jednu od najvećih srpskih slava. U narodu psotoji izreka da Svetog Nikolu slavi polovina Srba, dok druga polovina ide na slavu. Ipak, običaj je da se na slavu ne ide praznih ruku, a šta odneti na slavu kao poklon, uvek je dilema. Pogledajte šta Novosađani misle o tome.

1624

Proslavljanje krsne slave je zaista veliki praznik za vernike. Tada se u krugu porodice, prijatelja i ostalih bližih ljudi proslavlja svetac i zahvaljuje mu se na zdravlju, skladu, miru i blagostanju.

Na pripremi slavske trpeze radi se danima, a nekada čak i nedeljama unapred, kako bi tog dana sve bilo spremno.

Stari običaj kaže da se na slavu ne poziva, ali taj se običaj u moderno doba prilično izmenio. Vrlo verovatno je razlog tome “gradski način života” i mnoštvo obaveza, te se u današnje vreme poziv, ipak, očekuje. Svakako, ono što bi osim iskrene čestitke trebalo poneti nekome na slavu jeste poklon.

Osim kafe i pića, ukoliko želite da još nešto poklonite domaćinima, dobra ideja je bombonjera, knjiga o životu i značaju svetitelja koji se obeležava, ili pak ukrasni svećnjak, čaše za vino, ili posuda za salatu.

A poklon koji će sigurno izmamiti osmeh domaćice jeste buket cveća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.