Šta plaćamo računom za struju?

VIDEO K9:Šta sve građani plaćaju računom za struju i na koji način bi oni mogli biti znatno manji u jednom od naših Otvorenih ekrana govorili su predstavnici udruženja Prosperitet iz Novom Sada i Efektive iz Beograda.

0
21

Jednostavnom računicom, ukoliko se podeli ukupan račun za uplatu sa cenom utrošene električne energije, dobija se cifra od oko 12 dinara po kilovatu potrošenje struje, što je skoro 57 posto veće od cene po kojoj je određeno da se taj kilovat naplaćuje, a što je posledica obračuna brojnih nameta koje građani plaćaju računom za struju, kažu u Udruženju za zaštitu prava potrošača Prosperitet.

Administrativni namet je, kako tvrde, izračunat kako bi neko račune “naduvao” i naplatio nešto što mu ne pripada, a tome doprinosi i naplaćivanje po tarifnim zonama po čemu smo jedinstveni u svetu.

Snagu je potrebno ograničiti, ali na pošteniji način uređajem za koji, kaže dipl ing Milorad Rančić iz Udruženja Prosperitet, postoji tehničko rešenje i koji je primenjiv.

Potrošači u Srbiji, takođe, već 7 godina plaćaju uz račun za struju i trošak garantovanog snabdevača, što je, kažu u udruženjima potrošača, u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Naša sudska praksa je po ovom pitanju neujednačena, s obzirom da su u tri pravosnažne presude po tužbama građana dve donete u njihovu korist, a jedna ne, kažu u Udruženju potrošača Efektiva koji savetuju građane da budu oprezni i sačekaju sa tužbama..

EPS je nedavno najavio pokretanje tužbe protiv Udruženja potrošača Efektiva zbog javnih tvrdnji da to preduzeće potrošačima koji kasne sa plaćanjem računa obračunava kamatu na kamatu što nije u skladu sa zakonom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.