Šta nakon privatizacije zdravstva?

VIDEO K9: Onog trenutka kada ne bude konkurencije državnih ustanova prema privatnim, sve cene biti mnogo veće, te se postavlja pitanje ako se sve privatizuje da li će građani uopšte moći sebi da priušte zdravstvene usluge po tržišnim cenama, kazao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić.

0
41

Privatizacija državnog zdravstvenog sistema planira se od 2015. godine, programom optimizacije zdravstva koji bi trebalo da se sprovede do 2035.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Rade Panić, je nedavno ocenio da se „ide ka tome da se srpsko državno zdravstvo do kraja uništi“.

Polovinom 2015. godine prvi put je na pregovorima u Ministrastvu zdravlja od strane državnog sekretara Berislava Vekića pomenuto da se ide na to da se primarna zdravstvena zaštita privatizuje.

Prema rečima predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Radeta Panića, plan za privatizaciju se isprva uglavnom odnosio na banje i na apotekarske ustanove, a da se na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti vršilo i ukidanje fizikalne medicine odnosno ukidanja radnih mesta fizijatara koji su radili u rehabilitacionim centrima u domovima zdravlja, kao i da su nastupila dva talasa otpuštanja stomatoloških radnika čime su građani dodatno navikavani na to da u državnom zdravstvu ne mogu da dobiju adekvatnu uslugu.

Panić je naglasio da se u državnom sistemu ne naplaćuju pune cene zdravstvenih usluga jer je sistem dotiran od strane države, a da će onog trenutka kada više ne bude te nelojalne konkurencije državnih ustanova prema privatnim, sve cene biti mnogo veće, te se postavlja pitanje, ako se sve privatizuje, da li će građani uopšte moći sebi da priušte zdravstvene usluge po tržišnim cenama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.