Šta je suštinska autonomija?

VIDEO K9: Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine došao je na dnevni red Ustavnog suda Srbije.

3090
Međutim, umesto konkretnog odgovora došlo se do nove dileme – da li je sporazum političkog ili pravnog karaktera.
Briselski sporazum predstavlja politički akt, koji je jedini mogući i najracionalniji put ostvarenja dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine i kojim se mogu normalizovati odnosi u granicama Ustava Srbije, smatra Ministarstvo pravde dodajući da se ovaj sporazum temelji na rezoluciji 1244.
On je dodao da “Ustav ne sadrži odredbe koje zabranjuju postojanje Ustava, zakona, policije i sudova Kosova i Metohije pojasnivši da Ustav određuje da AP KiM ima status suštinske autonomije, ali ne definiše sadržaj suštinske autonomije. Selakobić je dodao da Ustav Srbije Jedino zabranjuje priznavanje nezavisnosti AP KiM.

Za razliku od ministarstva i odbora, podnosioci inicijative smatraju da je Briselski sporazum opšti pravni akt i da je stoga Ustavni sud nadležan da ocenjeje njegovu ustavnost, a kao dokaz za to navode da je na osnovu njega, kako tvrde donet niz rešenja na osnovu kojih je prestao radni odnos srpskih policajaca, sudija i zaposlenih u republičkim javnim preduzećima na Kosovu i Metohiji.
Sve u svemu, i posle jučerašnje rasprave ostala je nedoumica da li je briselski sporazum opšti pravni akt ili je politički akt. Uz to, s obzirom da kako kaže ministar Ustav ne definiše šta znači suštinska autonomija, što u prevodu znači da autonomija može da ima i Ustav i sudstvo i policiju, trebalo bi preispitati da li onda takav Ustav važi i za Vojvodinu. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.