Šta je sporno u povučenim zakonima?

VIDEO K9: Zakonima o eksproprijaciji i referendumu se krše osnovna ljudska prava, smatraju u Advokatskoj komori Srbije. Ova dva zakona izazvala su veliku buru proteklih nedelja u našoj zemlji koja je kulminirala protestima više desetina hiljada građana čiji su zahtevi, na kraju ispunjeni. Organizatori protesta, međutim, najavljuju nove, ukoliko situacija sa zakonima i pravno-formalno ne bude rešena do petka.

0
11

Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi su tema broj jedan u Srbiji poslednjih nedelja, zbog kojih je u subotu na ulice širom zemlje izašlo više desetina hiljada ljudi.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije, još lani je doneo odluku da se obrati predsedniku Srbije sa predlogom da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o eksproprijaciji zbog, kako kažu, mnoštva nepravilnosti.  

Izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji omogućile bi državi da u kraćim rokovima, zaobilazeći javne nabavke, eskpropriše zemlju, ukoliko postoje međudržavni ugovori ili ukoliko se radi o strateškom parterstvu, objašnjava advokatkinja Tanja Arsić.

Zakon o eksproprijaciji usko je povezan i sa drugim spornim Zakonom o referendumu prema kojem, između ostalog, ne postoji cenzus minimalnog broja građana koji moraju da se izjasne na referendumu kako bi on bio validan. Arsić objašnjava da je ovo samo jedna od nekoliko nepravilnih tačaka ovog Zakona.  

Nakon što je predsednik najavio povlačenja zakona, organizatori subotnjih protesta nisu isključili mogućnost novih, ukoliko Zakoni do sutra ne budi i pravno-formalno povučen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.