Šta je planinski skejtbord?

VIDEO K9: Novosadski klub planinskog skejtborda ATB jedini je takav klub na teritoriji čitave zemlje. Ovaj sport u Srbiji, kako kažu u ATB, nije naročito popularan, a za mnoge je i potpuna nepoznanica, pa je osnovna misija tog kluba da radi na popularizacijiplaninskog skejtborda i da motivišu mlade ljude da se njime bave. Šta je planinski skejtbord i po čemu je on specifičan, za našu Kanal 9 govori direktor kluba Slobodan Banović.

573

Vožnja planinskog sjektborda je u osnovi ista kao i vožnja uličnog, ali postoje bitne razlike koje treba istaći, objašnjava Banović.

“Daska je mnogo veća, ima veće točkove na naduvavanje, ima amortizere i vezove. Tereni po kojima se vozi su drugačiji. Zapravo, nema pravila gde možete da vozite planinski skejt. Možete ga voziti i po travi i po kamenju, kroz šumu. Drugi naziv je – daska za sve terene”, naveo je Banović.

Klub planinarskog skejtborda postoji već osam godina U Novom Sadu, a broj stalnih članova varira. Do sada je organizovano nekoliko međunarodnih takmičenja, a prvo je održano 2009. godine.

“Počeli smo kod Beočina. Imali smo stazu koju smo ručno napravili. Prve goste smo imali iz Rumunije i nešto malo iz Mađarske. Iz toga smo došli na ideju da napravimo stazu u Bukovcu gde bismo mogli da uključimo više dece i da više promovišemo ovaj sport. To je jedini klub koji postoji u Srbiji. Broji od pet do šest takmičara koji su konstantno aktivni. Dosta su i uspešni. Sada je jedna devojka osvojila zlato u Sloveniji, kao i jedan junior. Tako da se dosta dobro snalazimo i na stranoj sceni”, rekao je Banović.

On dodaje i da je na takmičenju koje je održano prošlog vikenda oboren rekord po pitanju broja učesnika koji su posetili Novi Sad. Na 4. Svetskom prvenstvu u “Boarder cross-u” učestvovalo je preko 100 takmičara iz 20 zemalja širom sveta. “Boarder cross” je trka na 700 metara na stazi sa preprekama u kojoj se takmiče 4 vozača, a prva dva koja prođu cilj plasiraju se u naredni krug.

“Da bi se neko bavio ovim sportom treba da voli prirodu i da voli boravak u njoj, da mu ne smetaju vremenski uslovi i treba dosta treninga. Mlao je grublji sport, pa se za početak preporučuju lagane staze i padine na travi. Dok za one koji žele ozbiljnije da se bave ovim, potrebno je dosta treninga i vežbe”, istakao je Banović.

Prema njegovim rečima, ovaj klub uskoro će imati i školu za decu, gde će mališane učiti pravim vrednostima, koje su se, kako kaže, pomalo izgubile i nastojaće da ih odvoje od kompjutera i okrenu boravku u prirodu.

Osim toga, u planu je i uređenje Parka alternativnih sportova, gde bi svi Novosađani imali priliku da treniraju neki od tih sportova, poput parkura, paraglajdinga, pejnt bola, ali i ekstremni biciklizam i, naravno, planinski skejtbord.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.