Šta donose novi izbori?

Nakon što je premijer najavio mogućnost održavanja vanrednih i svih izbora u istom danu, mnogi ljudi sa javne i političke scene izneli su svoje viđenje situacije. Uglavnom, još nije poznato zašto premijer razmišlja o prevremenim izborima, a kako je i sam najavio, konačna odluka o izborima biće doneta najranije za mesec i po dana, a najkasnije za dva meseca.

618

Najavom da bi parlamentarni izbori mogli da budu održani u decembru zajedno sa lokalnim i pokrajinskim, premijer Aleksandar Vučić zbunio je čak i funkcionere svoje stranke.

Politički analitičari, pak, imaju objašnjenje. Oni smatraju da, objektivno, vanredni izbori nisu rezultat potrebe da se oni održe, već jedino mogu biti rezultat procene da se njima osnažuje deo vladajuće koalicije koji će pratiti reforme.

“To je i Toni Bler radio – sazivao ih je na svake dve godine da bi jačao. To što bi Srbija išla na izbore ne znači da bi vlada prestala s radom, ne bi bio zaustavljen proces pregovaranja sa EU”, rekao je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Janjić je ukazao na problem istovremenog održavanja lokalnih, pokrajinskih i parlamentarnih izbora jer se tada ne zna šta je stvarna volja na lokalu.

Velike stranke “povuku” birače i zaboravi se lokalna tema, a lokalna tema, odnosno regionalizacija i jačanje opština, mora da bude rezultat reformi i da se za to dobije jasan mandat. Janjić je ocenio da je sasvim izvesno održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora u martu, najkasnije aprilu, i da će oni omogućiti Srpskoj naprednoj stranci i koaliciji oko nje da učvrsti sopstvenu poziciju, odnosno da dobiju “novi, osvežavajući mandat”.

Tvrdnje lidera većine stranaka da žele izbore, Janjić ističe da su očekivane, ali da je objektivno malo stranaka spremno da na njih izađe.

“Moguće je da DS u izborima vidi šansu da zaustavi trend propadanja. Neke stranke će tražiti spas, a većina će pokušati da se približi SNS-u”, zaključio je Janjić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.