Šta donose izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju?

VIDEO K9: Zakon o izvršenju i obezbeđenju od svog stupanja na snagu je u žiži javnoisti, pre svega zbog brojnih manjkavosti koje je pokazao u praksi. U maju prošle godine osnovana je radna grupa za izmene i dopune ovog zakona, a šta će te izmene praktično značiti za građane saznajemo u Udruženju za zaštitu prava potrošača ,,Prosperitet".

246

Udruženje za zaštitu prava potrošača ,,Prosperitet” bilo je jedno od inicijatora predloga za izmenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koja je i pokrenuta prošle godine.

Ovaj zakon koji je stupio na snagu 2012. godine, u međuvremenu je pretrpeo više izmena, koje, kako kažu u Prosperitetu, nisu drastično promenile kvalitet samog zakona, a koji je u praksi pokazao brone manjkavosti.

“Pre svega želim da istaknem da, po našem mišljenju, iseljavanje iz stanova zbog duga, i komunalija, oduzimanje plata, penzija, automobila, postupci su koje primenjuje javni izvršitelj su veoma sporni. Ovakvi postupci umesto da štite, neretko ugrožavaju javni interes, zbog kojih zbog problema sa izvršenjem se svakodnevno javljaju potrošači, tako da smo u zadnje dve godine po pitanju sprovođenja zakona i postupanja javnih izvršitelja, imali preko 500 predmeta koje smo procesuirali dalje”, rekao je Radomir Ćirilović, predsednik Prosperiteta.

Predložene izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju trebale su se naći pred narodnim poslanicima tokom prve polovine ove godine, što se još uvek nije dogodilo. U međuvremenu, broj žalbi koje potrošači podnose ovom i sličnim udruženjima sve je veći.

U Prosperitetu ističu da potrošači često nisu informisani da su izvršni dužnici, o čemu saznaju nakon već pokrenutog postupka. U udruženju se posebno zalažu da se sačuva ,,krov nad glavom”, odnosno, da niko ne može zbog duga da oduzme nekretninu, naročito ukoliko je jedina, a što sadašnji Zakon omogućava.

“Tu je jako sporno pitanje troškova izvršnog postupka, troškovi su ogromni, i u nekim slučajevima višestruko premašuju iznos osnovnog duga. Javni izvršitelji se pravdaju tarifnim sistemom koji je donet, ali je neshvatljivo da vi kao javni izvršitelj imate pravo da protiv mene kao izvršnog dužnika proveravate moj matični broj, a u verodostojnoj ispravi ste dobili od strane izvršnog poverioca da sam ja rođen tad i tad, odnosno, da proveravate moju adresu”, kazao je Ćirilović.

Jedan od predloga izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje je sugerisalo Udruženje, je i aukcijska prodaja određenih nepokretnosti u kojoj će biti zabranjeno učestvovanje izvršitelja popisane imovine, što do sada nije bio slučaj i koji bi trebalo da stupi na snagu 1. jula 2020. godine.

Predložena je i izmena Zakona prema kojoj nepokretna imovina neće moći da bude prodata za izmirenje dugovanja manjeg od 5 hiljada evra za komunalne i srodne usluge. Predlozi za izmenu uzeće u obzir i načine plaćanja dužnika sa minimalnim platama i penzijama.

“Zatim, izmena bi bila i na minimalnim platama, izvršenje će moći da se sprovodi samo do polovine prihoda, umesto dve trećine što je postojeći zakon regulisao. Zatim novina je što se tiče penzija, kod penzija izvršenje se može sprovesti samo do njene trećine, kada je reč o iznosu koji ne prelazi prosečnu penziju, onima koji primaju minimalnu penziju da bude naplaćeno samo desetina prihoda, a bilo je dve trećine po postojećem zakonu o izvršenju i obezbeđenju”, istakao je on.

Ćirilović je zaključio da su izmene i dopune tog zakona iznuđene i da njima neće biti ispravljene nepravde koje su do sada učinjene, a rešenje ovakve situacije vidi u donošenju novog Zakon o izvršenju i obezbeđenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.