Šta čeka osnovce u narednoj školskoj godini?

VIDEO K9: Ministarstvo prosvete najavilo je izmene u planu i programu rada za učenike petih razreda, a koje se prvenstveno tiču informatike i računarstva, koji će od naredne školske godine preći u obavezan predmet. Takođe, planirane su i bitne izmene kada je reč o sportskim aktivnostima u školama.

0
433

Informatika i računarstvo će od školske 2017/2018. godine biti obavezan predmet i nalaziće se u redovnom rasporedu časova.

Plan i program rada biće prilagođen potrebama i već stečenim znanjima osnovaca.

“Naravno da je to jako dobro, jer će biti drugačiji pristup učenika tom predmetu, a ne kao do sada što je bilo – to je bio blok čas ili u kontrasmeni. Ta ocena nije ulazila u prosek i iz tog razloga moguće je da učenici nisu toliko ni bili zainteresovani za nastavne sadržaje koji su rađeni. Naravno da jeste cilj da se produbljuje smisao funkcionalnog znanja, odnosno dobijanje takvih sadržaja i takvih znanja koje će učenici moći direktno da primenjuju u svom životu”, naveo je Milan Spasojević, direktor OŠ “Kosta Trifković”.

Druga novina koja će biti uvedena od naredne školske godine je u vezi sa fizičkim vaspitanjem – odnosno uvođenje trećeg časa nedeljno ovog predmeta.

“Učenici mogu da izaberu određeni sport i da se tim sportom bave i u popodnevnim satima u sportskim salama škole, gde će škola biti obavezna da animira i svoje nastavnike i decu i roditelje kako bi što više učenika bilo obuhvaćeno nekim od sportova. Do sada su se učenici opredeljivali za neki izabrani sport i ta ocena iz izabaranog sporta je bila posebna, ali je ulazila u prosek, plus ocena iz fizičkog. Ovaj put ocene će se davati kroz nastavni predmet fizičko vaspitanje i uticaće na opštu ocenu iz tog nastavnog predmeta”, pojasnio je Spasojević.

Do sada bilo je slučajeva da škole nisu pridavale veliki značaj fizičkom vaspitanju, a neretko nisu ni imale uslova za bolju organizaciju tog časa, što bi od naredne školske godine svakako trebalo da bude promenjeno.

“Mi imamo i od strane Skupštine grada jednu, govorim o Novom Sadu, ali mislim da važi u celoj zemlji, da školske sale budu bar dva puta nedeljno otvorene za učenike iz škole, da bi što više učenika moglo da se bavi sportom koji će biti, ustvari, besplatan”, kazao je Spasojević.

Predlog je da te časove organizuju i drže nastavnici iz škola koji već nemaju dovoljan broj časova na nedeljnom nivou, kaže Spasojević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.