Šta će pokriti zdravstveno osiguranje?

VIDEO K9: U skladu sa novim pravilnikom, koji je stupio na snagu prošlog meseca, u zdravstvenim ustanovama moći će da se rade i neke usluge iz delokruga alternativne medicine, kao i razni pregledi ili intervencije na zahteve pacijenata. Ove usluge će, međutim, moći da se obavljaju van radnog vremena zdravstvene ustanove i uz novčanu nadoknadu onih koji to budu tražili.

400

Donedavno su domovi zdravlja radili tako što su pacijentima pružali usluge koje su, svaka ustanova ponaosob, naplaćivali po svojim cenovnicima.

Često se dešavalo da pacijent dođe na pregled, a da ga lekar pošalje na dodatne analize, koje mu se pri tom „debelo” naplate.

Ukupno 27 medicinskih kuća u Srbiji, čeka na odgovor Ministarstva zdravlja posle molbe da im se odobri da građanima mogu da pružaju zdravstvene usluge u okviru dopunskog rada.
Kada je reč o zdravstvenom osiguranju, ono pokriva standardne usluge.

Činjenica je da se dodante usluge najviše naplaćuju kod stomatologa čije se cene razlikuju u velikoj meri. Te su sugrađani prinuđeni da za popravku ili vađenje zuba plate od 1000 do 2.500 dinara u državnoj ustanovi, dok privatni zubari imaju regulisane cenovnike.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (RZZO) kažu da u standardne zdravstvene usluge spadaju one koje se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ukoliko se ostvaruju prema načinu i postupku kojim je definisano ostvarivanje te usluge o trošku osiguranja.

Oni takođe dodaju da pružanje zdravstvene usluge na lični zahtev pacijenata ne sme da bude obavljeno kao vanstandardna usluga i naplaćeno pacijentu u redovno radno vreme zdravstvene ustanove, jer je to radno vreme rezervisano za osiguranike RZZO.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.