Šta će biti sa Spensom?

VIDEO K9: Da li će Spens biti srušen i umesto njega podignut novi, ekonomičniji objekat slične namene, ili će biti ponuđeno neko drugo rešenje koje bi obezbedilo opstanak ovog preduzeća uz manje troškove koje plaćaju građani Novog Sada? Ova dilema nije rešena ni juče u Skupštini grada, na kojoj je izveštaj o poslovanju Spensa bio jedna od glavnih tema prvog dela sednice.

0
647

Sportski i poslovni centar Vojvodina, ili popularni Spens, jedan je od najvećih gubitaša mođu novosadskim preduzećima, što je pokazao i poslednji izveštaj o poslovanju koji se našao pred odbornicima.

“Ne postoji mađioničarska ruka ili čarobni štapić koji bi od njega odjednom napravio da posluje pozitivno. Zato što imate takve rashode za energente koji su neodrživi, iako je rezultat poslovanja još i solidan u smislu da je preko 93 posto poslovnog prostora iznamljeno na Spensu, znači Spens nije prazan, ali on troši mesečno, grubo ću reći 5 miliona dinara za struju, 5 miliona dinara za vodu i 5 miliona dinara za grejanje”, naveo je  Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Ove milionske troškove Spens ne može da pokrije svojim prihodima. Od njegove gradnje koja je imala smisla 1991. godine, promenjen je poslovni ambijent, naveo je Vučević, na našem tržištu je mnoštvo tržnih centara, konkurentskih preduzeća i kompanija.

“Mislim da je ovo problem protoka vremena i da mi moramo da prihvatimo da 2018. nije isto što i 1978. godina, da shvatimo da je prošlo 40 godina i da se za to vreme promenile mnoge okolnosti, da ne možete da konzervirate stanje, a da hoćete da se pozitivno posluje, da se grade novi objekti, sa boljim sadržajem. Drugo, mi imamo jedan zaostatak, nismo tamo 20, 30 godina redovno investirali i održavali”, rekao je Vučević.

Samo za energetsku efikasnost i za održiv izvor energije potreban Spensu neophodno bi bilo oko milijardu dinara iz budžeta grada, tvrdi Vučević i dodaje, da što se tiče predloženih rešenja, nije poenta u rušenju Spensa, već u izgradnji novog sportskog centra koji bi ekonomski bio najisplativiji.

“Sa novim sportskim halama, sa novim klizalištima, sa novim bazenima, svlačionicama, kupatilima i bez diskoteka i butika, to nek rade privatnici i plus bi dobili okolo prostor gde može da se izgrade garaže, da se napravi hotel, akva-park, da možemo komercijalno to da naplatimo i da iz toga izgradimo, ja kažem da je novo vreme za novi Spens, to je moja poruka”, istakao je Vučević.

Odluka o rušenju Spensa i izgradnji novog objekta bila bi ishitrena, smatraju odbornici opozicije u gradskom parlamentu.

“Mi smo za Spens predložili nekoliko rešenja, da se promeni namena prostora na Spens-u, da Spens bude recimo sedište tih javnih preduzeća, jer imate uprave koje iznajmlju prostor po gradu, da se ne daju pare za iznajmljivanje, ako već smatramo da treba da sačuvamo Spens, a takođe smatramo da ako već finansiramo kojekakvo cveće i kandelabre po gradu da možemo i da finansiramo i sport iz gradskog budžeta, iako se daju kapitalne investicije na vraćanje dugova pojedinih javnih preduzeća, da može onda da se vrati i duh Spens-a i da deca mogu da se bave sportom”, kazala je Snežana Mušicki iz Odborničke grupe SRS.

Gradonačelnik je naveo da je svestan kako neće dobiti podršku u javnosti za ovakvo predloženo rešenje Spensa, ali je istakao da je o toj temi neophodan konstruktivan dijalov, umesto bežanja od ovog problema.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.