SSS NS: Slabi rezultati novog Zakona o radu

VIDEO K9: Postojeći Zakon o radu na snazi je od jula meseca prošle godine. Sindikalci kažu da, kada su prava radnika u pitanju, ništa značajno nije promenjeno, a obećanih investicija u našem gradu gotovo da i nema.

826

Od obećanja da će nakon izmene Zakona o radu strani investitori ulagati više u našu zemlju nema ništa, kažu u Saveza samostalnih sindikata Novog Sada.

Prema njihovim rečima, Novi sad je godišnjicu primene Zakona o radu dočekao bez I jedne značajnije investicije. Fabrike u industrijskoj zoni su prazne I napuštene, a veliki deo njih je pod sudskim sporovima, pa su investitori sprečeni da investiraju u njih.

“Za Novi Sad je prosto neverovatno, da jedan grad koji je bio industrijski centar u bivšoj Jugoslaviji, centar metalske, građevinske operative, tekstilne industrije i drugih, došao na te grane da su nam praktično industrijske zone prazne. Bez obzira što smo administrativni, obrazovni, kulturni centar, što imamo blizinu koridora, Dunava i svega ostalog, velikog tržišta, a što bi nas predodredilo da budemo mesto koje je primamljivo za investitore, nažalost, mi poslednjih 20 godina nemamo neku investiciju gde bi rekli da smo zaposlili veći broj radnika”, rekao je Vladimir Gvozdenović, predsednik SSS Grada Novog sada i opština.

On navodi da ovaj zakon radnicima u Srbiji nije doneo ništa dobro, već samo niže zarade, uprkos tome što su zarade u Srbiji svakako jedne od najnižih u Evropi.

“Veliki nedostatak tog zakona je što je socijalni dijalog koji je bio na jako klimavim nogama praktično uništen i poništeni su kolektivni ugovori koji su imali dejstvo u to vreme donošenja zakona. Mi sad nemamo načina da potpišemo kolektivne ugovore u realnom sektoru gde su nam praktično radnici najugroženiji i gde su im kolektivni ugovori najpotrebniji”, smatra Gvozdenović.

U sindikatu izražavaju strah da će i sledeće izmene zakona ići na to da se prava radnika smanje. Oni navode da u situaciji u kojoj radnici nisu zaposleni za stalno, nije moguće ni zaštititi ih, a ni kolektivnim ugovorima unaprediti njihove zarade.

Podsetimo, Zakon o radu donet je 18. jula prošle godine, a stupio je na snagu 29. jula. Tada su među razlozima za donošenje, odnosno izmenu ovog zakona, navedene mogućnosti privlačenja novih investitora na naše tržište, a time i povećanja broja zaposlenih, kao i smanjenje neformalne ekonomije u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.