SRS za promene u javnom servisu, ali ne i za upad RTS

VIDEO K9: Ostavke rukovodstva RTS-a, ali i uvođenje višepartijskog upravnog odbora u ovoj medijskoj kući traže i srpski radokali, koji su, međutim, protiv građanskog izražavanja nezadovoljstva na ulicama.

0
201

Građanski protesti pod sloganom “1 od 5 miliona” proširili su se proteklih meseci u više od 100 gradova i opština u Srbiji, a jedan od zajedničkih zahteva na svim okupljanjima je objektivno i nepristrasno izveštavanje medija.

Minuli vikend ove proteste u Beogradu obeležio je upad u zgradu RTS-a, gde su predstavnici protesta predvođeni liderima opozicionih stranaka tražili da gostuju u Dnevniku, odakle ih je izbacila policija.

Većina opozicionih stranaka podržava proteste, ali je za Srpsku radikalnu stranku upad u zgradu RTS neprihvatljiv način građanskog izražavanja.

“Mi smo mišljena da oni koji su vršili nasilje, oni koji su upali sa testerom u zgradu RTS, oni koji su razbijali i lomili, moraju biti prekršajno i krivično gonjeni, u zavisnosti od toga kakvo su delo počinili. Srpska radikalna stranka nikada nije za ovih 30 godina niti će u narednom periodu rušiti državu”, rekao je Đurađ Jakšić, predsednik GO SRS u Novom Sadu.

Politička borba, smatra Jakšić, mora se voditi u institucijama, a ne na ulici, jer se time, kako je naveo, narušava stabilnost države. I radikali, međutim, rekao je Jakšić, traže ostavke rukovodstva Radio televizije Srbije.

“Srpska radikalna stranka se samo u jednome slaže, o tome je govorio i predsednik stranke sa ovima koji su pravili proteste ispred RTS-a. I mi tražimo ostavku, odnosno smenu Dragana Bujoševića i Nenada Stefanovića iz razloga što su oni potpuno privatizovali javni medijski servis Republike Srbije. Drugo, Srpska radikalna stranka se zalaže za princip koji je nekada postojao, u drugoj polovini devedesetih godina, da se uspostavi ponovo na RTS-u, a to je da imamo jedan višestranački upravni odbor”, naveo je Jakšić.

U upravnom odboru javnog medijskog servisa, prema mišljenju radikala, trebali bi da sede predstavnici svih parlamentarnih stranaka, čime bi bila obezbeđena njihova jedanaka medijska zastupljenost.

Jakšić je dodao da SRS nema nikakav medijski prostor u našim javnim servisima, te da, ako iko ima razloga da protestuje zbog toga, onda su to srpski radikali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.