SRS: Vlast ignoriše prava poslanika

VIDEO K9: Okružni odbor Srpske radikalne stranke iznenađen je odlukom političkih partija koje čine većinu u pokrajinskom parlamentu da ne podrže predlog Poslovnika o radu skupštine AP Vojvodine, koji bi omogućio poslanicima - pripadnicima nacionalnih manjina, da materijal za sednicu dobiju na maternjem jeziku.

0
382

Srpska radikalna stranka podržala je inicijativu kojom bi poslanici na lični zahtev mogli da dobiju materijal za sednice Skupštine i odbora na maternjem jeziku, jer tako nešto garantuje Ustav Srbije i pripadajući zakoni, kažu u Srpskoj radikalnoj stranci.

“Savez vojvođanskih Mađara kao dominantna politička partija mađarske nacionalne manjine nije podržala predlog da praktično njeni poslanici dobijaju materijal na maternjem jeziku. Onaj ko je pratio direktan prenos Skupštine AP Vojvodine, verovatno je u jednom momentu pomislio da je skrivena kamera. Savez vojvođanskih Mađara ne glasa za mogućnost da im materijali stižu na maternjem jeziku, a sa druge strane recimo Srpska radikalna stranka taj zahtev je podržala. Međutim, šta je suština čitave priče. Po ko zna koji put za više od ovih godinu dana koliko Srpska napredna stranka sa svojom koalicijom se nalazi na čelu pokrajinske vlasti, pokazalo se da svaki predlog koji dolazi iz opozicionih redova, vlast u Pokrajini u napred odbacuje bez obzira na sadržinu i bez obzira na značaj predloga koji se upućuje u Skupštinu”, rekao je Đurađ Jakšić, poslanik SRS u Skupštini AP Vojvodine.

Radikali nisu zadovoljni ponašanjem pokrajinske vlasti koja, prema rečima Jakšića, vodi poražavajuću kadrovsku politiku.

“Zapanjujuće deluje podatak da je pokrajinska vlast u poslednjih godinu i kusur dana, zapravo, postavila čak 93 takozvana službenika na položaju, koji su već više od tri meseca praktično protivzakonito još uvek u v.d. statusu. Naime, naprednjaci nam pričaju bajke o nekakvom domaćinskom i racionalnom ponašanju na nivou Pokrajine, a u isto vreme su postavili čak 70 pomoćnika sekretara i podsekretara u 12 sekretarijata, koliko je obrazovano u okviru Pokrajinske vlade”, naveo je Jakšić.

Više od godinu dana ignoriše se elementarno pravo poslanika da zasnuju radni odnos u Skupštini APV, naveo je Jakšić, pozivajući pokrajinsku vlast da ne dozvoli da poslanici ovo svoje pravo pokušaju da ostvare sudskim putem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.