SRS za spomenik Nikoli Tesli

VIDEO K9: Novi Sad u narednom periodu mogao bi da dobije spomenik Nikole Tesle, a ideja je i da Bulevar Evrope bude preimenovan i da ponese ime ovog velikog srpskog naučnika, rekao je na današnjoj konferenciji predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić.

0
362

Nikola Tesla je prvi Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine i istu je odbio, a takođe je jedini Srbin po kojem je nazvana međunarodna jedinica mere za jačinu magnetnog polja, istakao je Jakšić.

“SRS pokreće inicijativu da se podigne spomenik najvećem srpskom i jednom od najvećih svetskih naučnika Nikoli Tesli. Mi smo mišljenja da će se na ovaj način Novi Sad dostojno odužiti svom počasnom građaninu koji je sticajem okolnosti u dva navrata baš u Novom Sadu, od strane Matice Srpske, bio odbijan za studentsku stipendiju pre sticanja svetske slave. Govoriti potanko o biografskim podacima Nikole Tesle je u ovom momentu izlišno iz prostog razloga što je biografija velikog genija Nikole Tesle opšte poznata”, rekao je Jakšić.

Osim inicijative za koju smatra da će svi odbornici skupštine prihvatiti, radikali navode kako bi i Bulevar Evrope trebalo preimenovati u Bulevar Nikole Tesle.

“SRS istovremeno pokreće inicijativu da se nekadašnji Subotički bulevar, koji je 2009. godine nespretno nazvan Bulevar Evrope, preimenuje u Bulevar Nikole Tesle. Naziv Bulevar Evrope predstavlja dosmanlijsku kreaciju, ali je naziv koji je u potpunosti paušalan i bezličan i koji, po našem mišljenju, ne predstavlja ništa. SRS je mišljenja da najznačajnija saobraćajnica u gradu Novom Sadu treba da nosi ime upravo po velikom geniju i naučniku”, pojasnio je Jakšić.

Jakšić je istakao kako bi spomenik trebao da bude u užem centru, dok, kako je naglasio, predloge će poslati savetima Skupštine grada koja su zadužena za ta pitanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.