SRS samostalno na izbore

VIDEO K9: Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor će sutra u 17 časova zvanično raspisati izbore na pokrajinskom nivou. Pojedine opoziciione stranke još uvek nisu odlučile da li će prestojeće izbore bojkotovati ili ne, dok za druge izlazak na izbore nikada nije bio upitan.

0
26

Srpska radikalna stranka na predstojeće republičke i pokrajinske izbore izaći će, kao i do sada, samostalno, dok na lokalnim njihovi optštinski odbori imaju donekle autonomiju da ulaze u predizborne koalicije ukoliko dođe do konkretnih dogovora.

Što se tiče predizbornih uslova, radikali smatraju da oni nikada neće biti idealni.

“Toga nikada u Srbiji nije ni bilo. Dakle, uvek je u Srbiji bilo da stranka koja je na vlasti ima izuzetno dominantan položaj u odnosu na ostale stranke. To je tako od 1990. godine pa do dan danas. Negde su sad razmere te dominacije malo veće nego što smo u Srbiji navikli i mnogo je problema, pre svega je u pitanju medijska zastupljenost”, izjavio je Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika SRS.

Šešelj je istakao i pojavu fantomskih stranaka, a koje imaju cilj da, kako je naveo, prave gužvu na glasačkom listiću.

“To je ono što je mana našem izbornom procesu. Mi smo u poslednjem periodu bili, po mom mišljenju, veoma opterećeni tim izbornim uslovima i tema je servirana u javnost od dela prozapadne opozicije koji u tome traži neki razlog i za suštinu njihovog bavljenja politikom poslednjih nekoliko godina i negde je to bilo prenaglašeno, dakle sećamo se mi i izbornih uslova 2012. godine, ali sada je naravno, dominacija mnogo izraženije i u tom smislu se više i oseti”, dodao je Šešelj.

Zamenik predsednika SRS komentarisao je i smanjenje izbornog cenzusa sa 5 na odsto.

“To je svakako demokratičnije rešenje nego što je do sada bilo u Srbiji i podstiče veću reprezentativnost u Skupštini”, kazao je potpredsednik radikala.

Šešelj je međutim netačnim ocenio, kako je rekao, plasiranje ove informacije kao mere koja će štetiti vladajućoj stranci, uz podsećanje da je SRS tražila smanjenje cenzusa u ovom procentu još 2004. godine kada je, kako je naveo, osvajala i 35% glasova na parlamentarnim izborima.

Kompletnu emisiju Otvoreni ekran možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.