SRS protiv finansiranja EXIT-a iz državnog budžeta

VIDEO K9: I dok se Matica srpska bori za opstanak jednog od najstarijih časopisa u Evropi - Letopisa Matice srpske, Vlada Srbije odlučila je da milionima dinara podrži EXIT festival i to u narednih šest godina. Ovakvoj odluci oštro se protive u Srpskoj radikalnoj stranci, ali i svi oni koji smatraju da ova manifestacija ne bi trebalo da se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao spomeniku kulture.

650

Iako nemaju ništa protiv održavanja festivala kao što je EXIT, srpski radikali kažu da se izričito protive mestu održavanja, a pogotovo finansiranju privatne firme iz državnog, pokrajinskog ili lokalnog budžeta, kažu u Gradskom odboru ove stranke, a povodom obećanja predsedniak Vlade Aleksandra Vučića da će država finansijski podržati ovaj festival.

“Mi smo protiv finansiranja ove privatne firme. Poznato je da višemilionski iznosi svake godine idu i iz budžeta grada, budžeta pokrajine, a, evo vidimo i jučerašnjom odlukom i sklapanjem sporazuma, i iz budžeta Republike ovoj privatnoj firmi. EXIT nikada nije položio račune u Skupštini Grada Novog Sada za novac koji je dobio iz gradskog budžeta i za nas je to potpuno neprihvatljivo”, istakao je Đurađ jakšić, predsednik Gradskog odbora SRS.

On je naglasio da je problematična i lokacija na kojoj se Exit održava, navodeći da se u svetu ovakvi festivali održavaju na otvorenim prostorima, gde nema nagoveštaja da bi nekakav spomenik kulture ili bilo kakvo drugo kulturno nasleđe moglo biti ugroženo.

“Jedina smo politička partija na političkom nebu Srbije koja se argumentovano, principijelno i vrlo precizno bori protiv festivala EXIT u ovom obliku u kojem se on održava na prostoru Tvrđave. Naime, Srpska radikalna stranka se protivi, prvo mestu održavanja festivala, iz više razloga, a prvenstveno je taj što je Petrovaradinska tvrđava spomenik od višestrukog nacionalnog značaja. To je jedinstven primer u svetu da se na jednom spomeniku kulture od nacionalnog značaja drži festival ovog tipa kao što je EXIT”, naveo je Jakšić.

Podrška Egzit festivalu u ovakvom obimu prema Jakšićevim rečima oslikava narušen sistem vrednosti u našem društvu, jer država kako objašnjava, finansira Egzit koji je u vlasništvu privatne firme, a odvaja nedovoljno sredstva za finansiranje Letopisa Matice srpske koji se smatra jednim od najvažnijih listova za kulturu srpskog naroda i izlazi skoro dva veka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.