SRS: Iskoristiti Šarićeva svedočenja da se ispita slučaj RBV

Nakon pojavljivanja Darka Šarića pred sudom, Srpska radikalna stranka očekuje da će mnoge krupne državne afere iz prethodnog početi da se razjašnjavaju i kreću prema svom epilogu.

482

Radikali pre svega ističu slučaj stečaja Metals banke, odnosno Razvojne banke Vojvodine i njegovim vezama sa tadašnjim najvišim državnim strukturama. Razotkrivanje sprege između kriminala i visoke politike, prema rečima radikala, nužan je preduslov funkcionisanja države, te će iz tog razloga suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi predstavljati svojevrstan test koji će biti postavljen pred naš državni vrh.

Srpska radikalna stranka u ovom slučaju insistira pre svega na rasvetljavanju uloge Narodne banke Srbije u vezi sa stečajem Metals banke, ali i uloge pojedinaca koji su imali uticaja na situaciju. Ispitivanje navoda o ovom slučaju, za koje su radikali sigurni da će se pojaviti tokom suđenja kroz Šarićeva svedočenja, trebalo bi da bude prioritet svih struktura vlasti tokom narednog perioda.

Radikali pre svega ističu bojazan da će i ovaj slučaj biti iskorišćen za kratkoročna politička razračunavanja. Ovo se isključivo odnosi na odnos republičke i pokrajinske vlasti, pitanje prevremenih izbora u Vojvodini i načina na koji će sve to međusobno da se odrazi na potencijalnu istragu slučaja Razvojne banke Vojvodine.

Specijalni sud u Beogradu još prošle godine odredio je pritvor za šestoro bivših rukovodilaca RBV, koji su osumnjičeni da su, davanjem kredita bez odgovarajućih garancija, oštetili tu banku za preko dve i po milijarde dinara, i time je gurnuli u stečaj. Prethodno, Metals banka, čiji je formalno-pravni naslednik Razvojna banka Vojvodine, otišla je u stečaj 2010. godine i tako su se stvorili uslovi za nove banke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.