SRS: Inertan gradski ombudsman

VIDEO K9: Odbornička grupa Srpske radikalne stranke u Skupštini grada Novog Sada na poslednjoj sednici nije podržala Izveštaj o radu gradskog Zaštitnika građana zbog toga što, kako su naveli, ova institucija nije vršila svoje primarne nadležnosti.

0
360

Na poslednjoj sednici Skupštine Grada Novog Sada Srpska radikalna stranka nije podržala izveštaj o radu gradskog zaštitnika građana za 2018. godinu, smatrajući da ta institucija nije donela boljitak i pomak u olakšanju i kvalitetu života građana u našem gradu.

“Još od njegovog osnivanja 2010. godine mi imamo jasan i decidan stav i postavljamo pitanje, da li je Zaštitnik građana učinio nešto na dobrobiti stanovnika Novog Sada od tada? Odgovor je – nije. To smo videli iz izveštaja koji je bio pred odbornicima Skupštine Grada na prethodnoj sednici”, kazala je Jelena Mandarić, odbornica SRS.

Prema njenim rečima, u izveštaju stoji da se gradski ombudsman prevashodno bavio edukacijom, preventivom i različitim vrstama istraživanja, dok je, kako kaže, njegova osnovna funkcija, a to je zaštita građana bila u drugom planu.

“Iz izveštaja se moglo jasno videti da Zaštitnik građana u suštini štiti građane od samih građana, a ne građane od inertne i nesposobne gradske uprave i drugih državnih organa. To kažemo na osnovu toga što se čak u 36 slučajeva Zaštitnik građana proglasio nenadležnim upravo za ona pitanja koja najviše muče i tište građane Novog Sada, kao što je pitanje izvršitelja, savremenih lihvara, Zaštitnik građana po tom pitanju smatra da nije nadležan”, istakla je ona.

Mandarić dodaje da se novosadskom Zaštitniku građana obratio čak 181 građanin manje nego u odnosu na 2017. godinu, te da je tokom cele godine ombudsman obišao svega 5 od 46 mesnih zajednica u našem gradu. 

Sudeći prema komentarima sugrađana, rad i rezultati Zaštitnika građana Novog Sada nisu toliko vidljivi javnosti, koja je i dalje slabo upućena u njegove stvarne ingerencije i domete u rešavanju njihovih problema.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.