Srpsko-slovačke kulturne veze

VIDEO K9: Povodom izložbe "Iza gora i dolina – Tri veka Slovaka u Vojvodini" održano je predavanje na temu "Srpsko - slovačke kulturne veze", sa ciljem ukaže da jedino umerenost u kulturnom prožimanju, odnosno upoznavanju drugih, uzimanju od drugih i čuvanju sopstvenih svojstvenosti, moguće je održati multikulturalnost kao pozitivan proces i razvoj svih kultura podjednako.

0
439

Kada govorimo današnjim vezama Srbije i Slovačke, treba istaći da Slovačka nije priznala nezavisno Kosovo, kao i da je Srbima koji žive u Slovačkoj, a kojih nema ni 500, dala status nacionalne zajednice.

Zašto se sve ovo desilo? Da bismo razumeli sadašnjost, moramo znati prošlost, odnosno istoriju odnosa Srbije i Slovačke, rekao je zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje dr Nebojša Kuzmanović.

“Ova odluka o nepriznavanju Kosova i Metohije je naravnos stvar geostrategije i geopolitike i, naravno ,politike koju vlada Republike Slovačke ima prema svojim građanima, susedima. Međutim, odluka davanju statusa nacionalne manjine srpskom narodu u Slovačkoj ima veze sa ovom našom današnjom temom. Neki dobri i pametni ljudi su poslednjih desetak godina okupljeni u Matici Slovačkom i slovačkoj Akademiji nauka i umetnosti posavetovali Vladu Slovačke da veze srpskog i slovačkog naroda datiraju duboko u prošlost i da su one veoma važne i veoma značajn”, naveo je Kuzmanović.

Na temelju tih izveštaja i analiza Vlada Slovačke je donela ovakve odluke, koje mogu da budu paradigma i za druge države i narode, naveo je Kuzmanović.

Upoznavajući istoriju svoje kulture i književnosti, preko Srba koji su se školovali u Slovačkoj, upoznajemo i slovačke književnike i kulturne poslenike. Takođe možemo pratiti način na koji škole u Slovačkoj i slovački racionalisti utiču na stvaranje racionalističkog duha kod Srba, a zatim i kakve su veze srpskog i slovačkog romantizma.

“U 18. veku u Slovačkoj je studiralo više od 680, a u 19. više 1.400 srba. Tako je, a 150 godina iz slovačkih škola u srpski kulturni život svake godine ulazilo je skoro 15-20 intelektualaca, pisaca, naučnika, pedagoga, sudija, advokata, beležnika, lekara, teologa, publicista i drugih javnih radnika. Tokom svih tih godina iz takve saradanje iznedreno je više od 160 pisaca. Među njima i velika imena srpske kulturne i političke scene, poput Dostieja Obradovića, Jovana Jovanovića Zmaja”, naveo je Kuzmanović.

U okviru života u Autrougarskoj monarhiji narod sa prostora današnje Vojvodine, u prvom redu se tu misli na Srbe, imao je veliki problem sa hungarizacijom, a isti taj problem su imali su i Slovaci koji su bili u sastavu ove monarhije, rekao je Kuzmanović, te je upravo iz takve situacije proistekla saradnja sa ciljem opstanka u Monarhiji, te su veze Srba i Slovaka u narendom peridou bivale sve jače, što je nastavljeno i do danas.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.