Srpski kulturni centar “Kolo” u Morahalomu

VIDEO K9: U Morahalomu, u Mađarskoj svečano je otvoren Srpski kulturni centar „Kolo“ izgrađen u okviru Interreg IPA projekta Mađarska-Srbija.

149

Srpski kulturni centar „Kolo“ je kulturni centar koji je izgrađen u okviru projekta „Colorful cooperation“ unutar Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Ukupna vrednost projekta je 3,7 miliona evra, a sama izgradnja ovog objekta i njegovo opremanje koštali su 1,4 miliona evra. Centar „Kolo“ prostire se na 1.199,05 m2 , ima salon „Balkan“ dopunjen bifeom i sopstvenom kuhinjom, sa velikom terasom, natkrivenom letnjom baštom i vidikovcem. Pored toga ovaj centar poseduje i pozorišnu salu „Vuk Karadžić“ i kapelu SPC „Živonosni Istočnik“. 0038

Svečanu vrpcu na otvaranju Srpskog kulturnog centra „Kolo“ presekli su ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, državni sekretar u Ministarstvu kulture Mađarske Peter Fekete, poslaniku Parlamentu Mađarske Laslo Nađ, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar privrede Goran Knežević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.

Svečanoj predaji centra prisustvovali su i drugi članovi Vlada Mađarske i Srbije, članovi diplomatskih predstavništava, crkveni i drugi velikodostojnici, kao i strateški partneri centra.

Nakon otvaranja centra gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi uručio je gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću istaknutu društvenu, privrednu, turističku i kulturnu nagradu „Ključ Balkana“ , koja se dodeljuje naseljima iz Srbije i koja im pruža mogućnost da tokom cele godine u Morahalomu predstavljaju svoje kulturne vrednosti, privredne i turističke potencijale. Zahvaljujući na ovako značajnom priznanju gradonačelnik Janjić je rekao da je Zrenjanin oduvek bio sinonim za dobre međunacionalne odnose i da u njemu živi 10% stanovnika mađarske nacionalne zajednice.

U svom obraćanju prisutnima ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da se odnosi između Srbije i Mađarske zasnivaju na međusobnom poštovanju i da su danas bolji nego ikada te da političari dveju zemalja mogu iskreno razgovarati o najznačajnijim temama. On je još rekao da bi Srbija mogla da bude primer drugim zemljama po tome kako brine o pravima i položaju nacionalnih manjina i da podržava da nacionalne manjine pričaju svojim jezikom, čuvaju kulturu i tradiciju i neguju kontakt sa maticom.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je rako da je izgradnja Srpskog kulturnog centra „Kolo“ dokaz da je u oblasti kulture saradnja Mađarske i Srbije na izuzetno visokom nivou i da se poboljšavaju iz dana u dan.

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković rekao je da je ovo drugi značajni događaj u poslednjih mesec i po dana koji je vezan za kulturu i Mađarsku i Srbiju te je podsetio da je pre 45 dana u okviru SPC otvoren muzej eparhije budimske u Sent Andreji. On je dodao da se u Morahalomu na otvaranju Srpskog kulturnog centra „Kolo“ praznuje kulturna saradnja Mađarske i Srbije, koja samo ukrašava odlične političke i privredne odnose ovih zemalja.

Otvaranje Srpskog kulturnog centra „Kolo“ upotpunjeno je bogatim kulturno-umetničkim programom kojim su predstavljene kultura i tradicija kako Srbije tako i Mađarske te su prisutni uživali u najlepšim pesmama i folklornim igrama ovih zemalja. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.