Srpski intelektualci i Jugoslavija

VIDEO K9: Podaci i mišljenja o još uvek otvorenim pitanjima ustrojstva i funkcionisanja prve jugoslovenske zajednice, predstavljeni su i knjizi ,,Srpski intelektualci i Jugoslavija", autorke dr Branke Prpe.

0
264

Knjiga ,,Srpski intelektualci i Jugoslavija” Branke Prpe zasnovana je na brojnim arhivskim dokumentima i literaturi i obiluje podacima o mišljenjima i stavovima srpskih intelektualaca o vremenu bivše Jugoslavije u kojem su živeli i stvarali, kao i o problemima države čiji su bili stanovnici.

Knjiga obuhvata period od 1918. do 1929. godine, a predstavljena je javnosti pre dva dana u svečanoj sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

“Značajna je taj period, koji je uzet zbog toga što se u tom periodu kristališu sva pitanja koja će pratiti jugoslovensku državu od njenog osnivanja do njenog kraja, i zato je ona na neki način sinteza jednog iskustva vezanih za jugoslovensku državu kao najvažniju tvorevinu južnoslovenskih naroda u 20. veku”, rekla je autorka knjige.

Intelektualci čija mišljenja prezentuje u knjizi, kako je rekla, podrazumevaju umnost, angažovanost u društvu, koji nisu izražavali stavove političkih grupa i institucija kojima su pripadali u vremenu u kojem su živeli, i to su elementi koji ih čine zanimljivom grupom koja je imala svoje ideje o Jugoslaviji.

Jugoslavija je, prema njenim rečima, bila i ostala neponovljivi izazov u evropskom civilizacijskom kontekstu, koji je podrazumevao veliku ideju tolerancije i različitosti, čija iskustva se prenose i na našu sadašnjost.

“Sva iskustva vezana za jednu takvu tvorevinu i dan danas živimo kroz političku praksu. Kako tolerišemo druge, kako se odnosimo prema manjinama, koja je to kultura politička koju baštinimo i koja nas čini otvorenim za druge kulturne modele ljudi sa kojima živimo, to su sve pitanja koja su do dan danas aktuelna u mnogo linija”, rekla je dr Prpa.

Krvava dekonstrukcija Jugoslovenske države, kako je rekla, doprinela je tome da sve ono što smo baštinili kao tolerancijski model i ideju jedinstva različitosti i zajedničkog života sa drugim narodima i njihovim kulturama, ratovima bude uništeno.

“To je nešto što je i inače ceo prostor prvi put u istoriji doživeo, da vi rušite bogomolje tuđe zato što pripadaju drugoj religiji ili konfesiji, da se isto tako odnosite prema kulturnim spomenicima, da razarate gradove u kojima su svi živeli i da ih sravnite sa zemljom, dakle, da uništite bilo kakvu mogućnost da nešto takvo oživite u budućnosti”, kazala je dr Prpa.

Društvo je od raspada Jugoslavije, prema njenom mišljenju, civilizacijski nazadovalo i uništilo je, kako je rekla, skoro sve što je uspešno izgrađeno tokom perioda Jugoslavije, a negiranje zajedničke prošlosti svih naroda na našim prostorima postalo je skoro svakodnevno.

Intelektualci su, prema njenim rečima, oduvek bili ti koji su se borili za dokazivanje istine i borili se za prave vrednosti, a intelektualci sa početka 20. veka uvršteni u ovu knjigu, prikazuju vreme i način života u Jugoslaviji kroz prizmu nekih od najvećih umova iz tog perioda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.