Srpski dani osiguranja

VIDEO K9: Srpski dani osiguranja su najveći domaći skup posvećen toj delatnosti, koji se četvrtu godinu zaredom održava pod okriljem Udruženja osiguravača Srbije. Zbog epidemije korona virusa prvi put je organizovana onlajn I pod simboličnim nazivom “Prijatelji, kako ste. Prilog sadrži plasiranje proizvoda.

0
96

Srpski dani osiguranja otvoreni su danas u Aranđelovcu, prvi put onlajn i pod simboličnim nazivom „Prijatelji, kako ste“, sa centralnom temom koliko je pandemija kovida-19 uticala na osiguravajuće kuće i banke, ukazujući na značaj osiguranja u vreme krize.

Ove godine bio je naročito velik izazov ovaj skup, ali smo imali motiv da očuvamo kontinuitet održavanja, da pokažemo da se ne predajemo i ne povlačimo, da smo stabilni i snažni, i da ispunjavamo osnovnu funkciju osiguranja, da smo tu kada je najteže, izjavila je ovom prilikomn predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije.

“Ovo je već druga globalna kriza na početku milenijuma kroz koju domaći sektor osiguranja uspešno i stabilno prolazi, pokazujući da je jaka karika u lancu finansijskog sistema, istovremeno dajući snažan zamajac i podršku privredi i stanovništvu. Za visok stepen stabilnosti i sigurnosti sektora osiguranja zaslužni su svi učesnici bez izuzetka, prvenstveno regulator Narodna banka Srbije koja stručno, pažljivo i odmereno oblikuje sektor. zatim društva za osiguranje, posrednici i zastupnici, kao i naši osiguranici”, rekla je Ivana Soković, predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.

Stabilnost i reputacija Sektora prepoznata je i u međunarodnim okvirima, istakla je Soković, a potvrda toga je da je Udruženju osiguravača Srbije dodeljena organizacija Skupštine Saveta Biroa, zatim prijem Udruženja u Nadzorni odbor sistema zelene karte. Ona je dodala da ne treba zaboraviti ni to da se već duži niz godina naši građani bez obrasca zelene karte ili skupih graničnih osiguranja mogu slobodno kretati svojim motornim vozilima po Evropi, što je privilegija rezervisana gotovo isključivo za zemlje članice EU.


“Ova konferencija prilika je da ukažemo u kojoj meri osiguranje dobija na značaju upravo u kriznim vremenima poput ovog u kome živimo, da pruži odgovore na pitanja kako sektor osiguranja odoleva novonastalim okolnostima, kako odgovara na izazove i ostaje nezaobilazan oslonac privredne stabilnosti”, kaže Soković.

Podaci o poslovanju tržišta osiguranja u prethodna tri kvartala, kako je navela, pokazuju da uprkos svim izazovima postoje realne osnove održivog rasta sektora osiguranja. Prema poslednjim nezvaničnim podacima Privredne komore Srbije, ukupna premija osiguranja na kraju drugog kvartala ove godine povećana je za 2,17% u odnosu na isti period prethodne godine. To ukazuje da se strategija osiguravajućih društava pokazala delotvornom i da se neće drastično menjati. Sektor osiguranja je stabilan i potvrđuje se da su osiguravajuća društva i u nesigurnim i nepredvidivim vremenima pouzdan partner stanovništvu i privredi, a kroz društvenu odgovornost i celokupnoj društvenoj zajednici.


“Digitalizacija i nove tehnologije pružaju mogućnost da se problemi rešavaju na brži, efikasniji i racionalniji način, a naš sektor, koji važi za jedan od najkonzervativnijih, pokazuje da relativno brzo može da se uhvati u koštac s mnogim izazovima današnjice i ubrza inoviranje usluga i digitalizaciju poslovnih procesa”, izjavila je Soković.

Na ovogodišnjim Srpskim danima osiguranja centralna tema je pandemija koronavirusa. Učesnici će biti upoznati sa njenim uticajem na sektor osiguranja i reosiguranja, na bankarski sektor, ali i na zdravstvene ustanove i druge institucije. Biće predstavljena i iskustva tržišta osiguranja Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, našeg regiona i Srbije, zatim kako se menja način rada i pristupa klijentima, te kakva je regulativa a kakva sudska praksa u pogledu naknade šteta koje su posledica koronavirusa. Jedna od tema biće i moguće zloupotrebe i sajber rizici kojima su izložena privredna društva i finansijski sektor, kao i građani.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.