Srpska policija pomogla u zapleni 3,5 tona kokaina

U više efikasnih akcija policija osam zemalja, u kojoj su učestvovali i pripadnici MUP-a Srbije, zaplenjeno je 3,5 tone kokaina, 10 miliona evra u gotovini, a uhapšeno je 69 osoba osumnjičenih za trgovinu narkoticima, izjavila je danas zamenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović.

1760

Hrkalović je u Madridu, na konferenciji za medije povodom tih akcija, istakla da je rezultat ostvaren zajedničkim radom srpske, britanske, nemačke, španske, portugalske, australijske, hrvatske i crnogorske policije.

“Ova akcija je pokazala opredeljenost Srbije da pitanje bezbednosti rešava zajedno sa partnerima na globalnom nivou. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović insistira da srpska policija međunarodnu saradnju ostvaruje na najvišem nivou”, rekla je Hrkalović, navodi se u saopštenju MUP.

Hrkalović je navela i da je iskazan visok nivo profesionalnosti, upornosti i sposobnosti da se na pravi način obrade dobijene informacije, a metodologija korišćena u radu bila je inovativna u mnogim aspektima i poslužiće na budućim predmetima.

“Sve informacije dostavljane su preko oficira za vezu Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji Velike Britanije, kao glavnom koordinatoru. Istovremeno sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, korišćenjem specijalnih istražnih metoda, počelo se sa prikupljanjem dokaza, kao i vođenjem finansijskih istraga protiv osoba obuhvaćenih obradom”, rekla je zamenica šefa Kabineta.

Hrkalović je dodala da se Srbija bespoštedno bori protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su uspele da razviju mrežu trgovine drogom na prostoru Južne Amerike i u zemljama Zapadne Evrope, i stvore organizacije koje ne poznaju verske, nacionalne, kulturološke ili bilo kakve druge barijere.

 

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da su u današnjoj akciji španske policije u kojoj je zaplenjeno 3,5 tona kokaina, 9,3 miliona evra i uhapšeno 69 lica aktivno učestvovali i srpski nadležni organi odnosno tužilaštvo za organizovani kriminali Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

 

Španski list “Rason”, saopštio je ranije danas da su uhapšeni krijumčari iz Srbije su bivši pripadnici vojske.

Sedište grupe je bilo u Madridu, a za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Americi bili su zaduženi Srbi, koji su, kako se navodi, bivši pripadnici vojske. Kartel je drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, objavio je španski list “Rason”.

U akciji “Vinetu”, koja je pripremana skoro godinu dana, uhapšeno je ukupno 69 lica na teritoriji Španije i još nekih država, a u akciji je učestvovala španska policija u saradnji sa mornaricom i poreskim vlastima, ali i policijske vlasti Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Portugalije, Australije, Velike Britanije i Nemačke.

Među 26 uhapšenih u Španiji, od kojih je većina privedeno u Madridu, nalazi se i vođa grupe koji je javnosti bio poznat kao fudbalski menadžer i koji je živeo u luksuznom stanu u Madridu u kom je pronađeno 773.000 evra u gotovini.

Madrid i Valensija su služili kao baza za uvoz droge u Španiju, tako da su članovi kartela konstantno putovali za Španiju i druge zemlje kao Holandiju, Mađarsku, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Dominikansku Republiku, Brazil, Peru, Kolumbiju i Venecuelu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.