SRPSKA ĆIRILICA JE NAŠE TRADICIONALNO PISMO

VIDEO K9: Ćirilica ili latinica – večna dilema pojedinih ljudi. Ipak, u zakonu i Ustavu Srbije dileme nema – zvanično pismo je ćirilica i sve ustanove i institucije dužne su da pišu ćiriličnim pismom, kažu u Udruženju srpska "Ćirilica."

1032

Ćirilica je naše tradicionalno pismo i sve najvrednije tekovine naše pisane kulture zapisane su ćiriličnim pismom. Neki naučnici čak tvrde da ćirilica potiče još iz Vinčanske kulture.

Petar Jaćimović iz udruženja Ćirilica  navodi da treba negovati srpsku ćirilicu, s obzirom da ćirilica, kao i latinica ima više vrsta. Nažalost, prema njegovim rečima, sve manje ljudi u srbiji piše srpskom ćirilicom, od 2 do 10 odsto stanovnika. 

U našem gradu takođe nedavno se podigla bura kada su natpsi na gradskim autobusima prepisani iz latinice u ćirlicu i kada su na nekim zvaničnim institucijama postavljene table sa ćiriličnim nazivom. 

Pisanjem ćirilice mi ne ugrožavamo ničija prava, kaže Jaćimović, već su pisanjem latinice uskraćena naša prava da čitamo srpski jezik na srpskoj ćirilici i zbog toga je važno negovati i jezik i pismo, jer narod postoji dokle god čuva svoj jezik i svoje pismo, tvrdi Jaćimović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.