“Srpkinja – heroina velikog rata”, izložba u Matici srpskoj

VIDEO K9: Danas je u najstarijoj srpskoj instituciji kulture, Matici srpskoj, otvorena izložba pod nazivom "Srpkinja - heroina velikog rata", autora Dimitrija Vujadinovića. Izložba je postavljena u okviru programa "Prvi srpski rat i ujedinjenje" i obeležavanja Prvog svetskog rata.

0
538

Kada se govori o ratovima, uvek se misli na one koji su neposredno učestvovali u njima. Tako je i sa pominjanjem žena, pa se uvek misli na žene poput Milunke Savić ili žene koje su bile medicinske sestre kao što je bila slikarka Nadežda Petrović, kaže autor izložbe Dimitrije Vujadinović.

“Međutim, o ženama koje su ostajale kod kuće, koje su čuvale decu, porodicu, dom o njima se malo zna. Ovo je izložba o njima. To su heroine zaboravljene. O njima se malo zna, retko je kada posvećena neka knjiga. A one su, upravo trpele teror i zahvaljujući njima, oni sretnici koji su preživeli imali su interes da se vrate. O tome je ova izložba”, rekao je Vujadinović.

Autor kaže da izložba govori o ženskom principu, našim bakama, rođakama, zahvaljujući kojima mi danas postojimo.

“Srbija je u toku Prvog svetskog rata izgubila 60 odsto muškog stanovništva, što neposredno u borbama, što od bolesti ili su stradali u logorima. Znači, posle Prvog svetskog rata, Srbija je bila žensko društvo”, naveo je Vujadinović.

Upravo taj momenat je dao veliki doprinos osvešćivanju žena, kaže Vujadinović jer, kako on navodi, tradicija srpskog shvatanja je da je žena majka ili uzvišena trubadurska ljubav.

To se menja nakon Prvog svetskog rata i žena postaje supruga, partner, koleginica, pa i u pozitivnom smislu, profesionalnom, konkurent. Uloga žene se od tada nezaustavljivo menja u našem društvu, zaključuje Vujadinović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.