Sretenjski protest protiv Rio Tinta

VIDEO K9: Ekološki aktivisti koji već pet dana kampuju ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, za sutra su najvaili novi masovni protest protiv Rio Tinta, ukoliko vlast do tada ne usvoji zakon kojim bi trajno bila zabranjena eksploatacija litijuma i bora na području cele Srbije.

0
30

Novi masovni protest protiv Rio Tinta ekološki aktivisti, najavili su za sutra, 15. februara, na Sretenje, odnosno na Dan državnosti ispred zgarde Predsdništva u Beogradu ukoliko vlast do tada ne ispuni njihov zahtev, a to je trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora.

Udruženi aktivisti već peti dan kampuju ispred zgrade Predsedništva. Juče su formirali protestnu kolonu koja je centrom Beograda stigla do zgrade RTS-a, a nakon obraćanja ispred zgrade javnog medijskog servisa, učesnici protesta vratili su se u kamp ispred Predsedništva.

Aktivisti su na jučerašnjem protestu poručili da će se sutra desiti Sretenjska odbrana Ustava i državnosti, a ukoliko vlast ne usvoji zakon kojim bi se trajno zabranila eksploatacija litijuma i bora, planirana je i radikalizacija protesta.

Aktivista Miran Pogačar poručuje i da će aktivisti ukoliko bude bilo potrebe, nastaviti svoju borbu i nakon izbora, bez obzira ko dobije većinu u parlamentu.

Najavu protesta na Dan državnosti, inače, osudila je sinoć predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, rekavši, između ostalog da je “sramota organizovati proteste na Sretenje, dok predsednik dodeljuje odlikovanja”.

Ona je poručila ekološkim aktivistima da mora biti ispoštovana precedura te da odluka ne može biti donešena po hitnom postupku, ali i da aktivisti imaju njen broj te da mogu da joj se jave da dođu i, ako je bilo šta nejasno, da provere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.