Sremac: Imala sam potpise, ali proces je nedemokratski

Danijela Sremac, najavljena kandidatkinja za predsednicu Srbije, saopštila je danas da je imala znatno više potpisa nego što je bilo potrebno za podnošenje kandidature, ali da je "proces nedemokratski i nekorektan i nametanjem nepotrebnih barijera krši elementarna ljudska prava građana".

0
288

Kako je navedeno u saopštenju, za njenu predsedničku kandidaturu bilo je prikupljeno više od 17.200 potpisa ali proces overavanja kod notara “nije bio omogućen”.

“Nama nije omogućen ravnopravan i demokratski pristup kandidaturi za koju je Republička izborna komisija (RIK) odgovorna jer su nas notari većinom bojkotovali i partija koja je skupljala potpise za moju kandidaturu imala je prvi pristup javnim beležnicima tek u četvrtak i to kod četiri notara koja su samo pristali da rade tri sata, a neki su tek pristali u subotu dan pre predavanja kandidature, što je bilo kasno”, saopštila je Sremac.

Prema njenim rečima, volonteri koji su sakupljali potpise “svedočili su masovno kršenje pravila za kandidaturu” jer su, kako je dodala, notari sprovodili drugačije procedure prema drugim kandidatima, prenose agencije.

“Po predatim kandidaturama prve tri vodeće partije jasno se pokazuje da nije moguće obaviti toliki broj notarizacija u tom vremenskom periodu bez kršenja pravila RIK-a. Procedura nametnuta od postojeće vlasti jasno pokazuje da je sam postupak kandidature krajnje nedemokratski i duboko zadire u kršenje osnovnih ljudskih prava”, dodala je Sremac.

Emisiju “Otvoreni ekran” u kojoj je gostovala Danijela Sremac možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.