Srem na moderan način

VIDEO K9: Srem će i ove godine predstaviti svoje gastronomske specijalitete u Staroj Pazovi. Dvodnevna turističko-gastronomska manifestacija "Gastro Srem" biće održana 30. i 31. avgusta na Trgu Zoran Đinđić u tom gradu.

136

“Srem na moderan način”, naziv je ovogodišnje manifestacije na kojoj ćemo tokom poslednja dva avgustovska dana biti u prilici da uživamo u najrazličitijim sremačkim jelima.

Zaštitno lice “Gastro Srema” biće glumac Aleksandar Dunić, a s obzirom da je Srem multikulturalna sredina biće tu mnoštvo recepata i ukusa. Svoje proizvode izlagaće i domaći proizvođači i gosti iz zemlje i regiona.

Događaj ima i takmičarski karakter. “Izađi mi na teglu” je nadmetanje u pripremanju ajvara koje će okupiti petnaest ekipa, a najbolja od njih dobiće priliku da učestvuje na nacionalnom takmičenju u pravljenju ovog domaćeg specijaliteta. Osim toga, žiri će birati i nalepši štand, , kao i najukusniji slatki i slani kolač.

Posetioci će moći da se zabave i uz prigodan kulturno-umetnički program, sremačko veče poezije i nastup ženskog tamburaškog orkestra “La Banda”.

Pomenimo da je manifestacija besplatna za posetioce i za izlagače, a imaće i humanitarni karakter. Poznati blogeri će poslednjeg dana avgusta prirediti otvorenu kuhinju (Open kitchen show) gde će pokazati svoje umeće u spremanju sremačkih gurmanluka, a prilog od degustacije tih jela biće doniran u dobrotvorne svrhe.

Za decu će biti organizovana radionica za pravljenje predmeta od slame.

Sve to upotpuniće i izložba “Kuvara iz čitavog sveta”. Biće tu njmanji kuvar na svetu koji je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe.

Osim ovog, koji u Srem stiže iz Zagreba, gde se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija, dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu.

U okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.


POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.