Srem na moderan način

VIDEO K9: Srem će i ove godine predstaviti svoje gastronomske specijalitete u Staroj Pazovi. Dvodnevna turističko-gastronomska manifestacija "Gastro Srem" biće održana 30. i 31. avgusta na Trgu Zoran Đinđić u tom gradu.

105

“Srem na moderan način”, naziv je ovogodišnje manifestacije na kojoj ćemo tokom poslednja dva avgustovska dana biti u prilici da uživamo u najrazličitijim sremačkim jelima.

Zaštitno lice “Gastro Srema” biće glumac Aleksandar Dunić, a s obzirom da je Srem multikulturalna sredina biće tu mnoštvo recepata i ukusa. Svoje proizvode izlagaće i domaći proizvođači i gosti iz zemlje i regiona.

Događaj ima i takmičarski karakter. “Izađi mi na teglu” je nadmetanje u pripremanju ajvara koje će okupiti petnaest ekipa, a najbolja od njih dobiće priliku da učestvuje na nacionalnom takmičenju u pravljenju ovog domaćeg specijaliteta. Osim toga, žiri će birati i nalepši štand, , kao i najukusniji slatki i slani kolač.

Posetioci će moći da se zabave i uz prigodan kulturno-umetnički program, sremačko veče poezije i nastup ženskog tamburaškog orkestra “La Banda”.

Pomenimo da je manifestacija besplatna za posetioce i za izlagače, a imaće i humanitarni karakter. Poznati blogeri će poslednjeg dana avgusta prirediti otvorenu kuhinju (Open kitchen show) gde će pokazati svoje umeće u spremanju sremačkih gurmanluka, a prilog od degustacije tih jela biće doniran u dobrotvorne svrhe.

Za decu će biti organizovana radionica za pravljenje predmeta od slame.

Sve to upotpuniće i izložba “Kuvara iz čitavog sveta”. Biće tu njmanji kuvar na svetu koji je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe.

Osim ovog, koji u Srem stiže iz Zagreba, gde se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija, dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu.

U okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.