Sredstva za stočarstvo, lov i energetiku

VIDEO K9: U Pokrajinskoj vladi juče su potpisani ugovori sa korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva iz budžetskog Fonda za razvoj lovstva u Vojvodini, a potpisano je i 10 ugovora sa korisnicima bespovratnih sredstava namenjenih realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije. Dodeljena su i sredstva za za poboljšanje stočarske proizvodnje u poljoprivrednim gazdinstvima.

0
463

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je 175 ugovora u ukupnom iznosu od 33,5 miliona, a pravo na ta sredstva ostvarilo je 70 korisnika lovišta, odnosno 64 lovačka udruženja, dva javna preduzeća i četiri privredna društva.

“Ova sredstva su namenjena u više pravaca. Dakle, želim da napomenem da, pre svega kada su u pitanju prihvatilišta za fazanske piliće, dodeljeno oko je 16 miliona dinara, imamo 35 korisnika, Potom, kada su u pitanju bunari i pojilišta za divljač, imamo oko 1.800 000 dinara i 20 korisnika, zatim poligoni za fazane sa blizu 800 hiljada dinara i 11 korisnika. Kada su u pitanju izgradnja i rekonstrukcija objekata za obradu trofeja, imamo milion i 200 hiljada dinara za tri korisnika, remize 11 korisnika i oko 3,5 miliona dinara, potom imamo ugajališta za divljač u nivou od milion i po dinara, potom čeke, visoke i niske i hranilišta za divljač u visini od blizu milion dinara”, precizirao je mr Vuk Radojević, sekretar za poljoprivredu i šumarstvo APV.

Sredstva su data i za opremu lovačkim udruženjima u smislu računara, mopeda, lovočuvarskih dvogleda, mopeda, rekao je Radojević, precizirajući da je u tu svrhu izdvojeno oko pola miliona dinara, a deo sredstava je opredeljen i za istraživanja.

Sekretar Radojević uručio je i 12 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva za poboljšanje stočarske proizvodnje u poljoprivrednim gazdinstvima i uvođenje standarda Evropske unije u proizvodnji mesa i mleka. Ukupna vrednost investicije jeste 44,4 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio 25,1 milion dinara. Sredstva u iznosu od 10,2 miliona dinara dobilo je sedam mini-mlekara, dok je pet mini-mesara dobilo podsticaj u ukupnom iznosu od 14,9 miliona dinara.

“Dakle, želimo na ovaj način da podignemo kvalitet i proizvodnje i prerade na jedan viši nivo i da usaglasimo to sa standardima EU, kako bi naša poljoprivredna gazdinstva bila osposobljena za onaj nivo proizvodnje koji se to očekuje na domaćem i međunarodnom tržištu. Ono što bih još napomenuo jeste da je ukupno ove godine apliciralo 21 registrovano poljopirvredno gazdinstvo, a kao što sam rekao 12 zahteva je i odobreno, a interesantan podatak je da su tri od ovih 12 nosilaca poljoprivrednog gazdinstva žene”, naveo je Radojević.

Kako je Radojević istakao, cilj ove mere jeste da se kroz sufinansiranje adaptacije prostora i kupovine potrebne nove opreme, u skladu sa standardima EU, unapredi stočarska proizvodnja, poboljša kvalitet proizvodnje i prerade mesa i mleka. Istovremeno, cilj je da se poveća uposlenost članova domaćinstava koja se bave stočarskom proizvodnjom, proširi asortiman novim proizvodima, brendiraju proizvodi i poveća standard života na selu. Ugovori o dodeli sredstava dodeljeni su korisnicima za oblast obnovljivih izvora energije. Ukupna vrednost ovih ugovora iznosi nešto više od 27 miliona dinara.

“Nepunih sedam miliona dinara usmereno je u projekte za primenu solarne energije za pripremu tople potrošne vode u objektima javne namene. Nešto više od 20,1 milion dinara izdvojeno je za sufinansiranje projekata primene toplotnih pumpi za zagrevanje i hlađenje objekata javne namene. Cilj i svrha ovih konkursa i projekata jeste zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije kao i smanjenje emisije štetnih gasova sa efektorm staklene bašte. Drago nama je da svake godine imamo sve više aplikanata”, rekao je Nenad Grbić, sekretar za energetiku APV.

Jedna od bitnih činjenica jeste i da je reč o realizaciji projekata u javnim ustanovama, poput vrtića, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, rekao je Grbić. Na ovaj način “rasterećujemo budžet i oslobađaju se sredstva za druge namene”, naglasio je sekretar uz najavu da će se podrška Sekretarijata za projekte u ovoj oblasti nastaviti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.