Sredstva EU za inovacije u poljoprivredi

VIDEO K9: Zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa mađarskom županijom Čongrad, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dobio je sredstva za proizvodnju povrća u plastenicima koji će biti postavljeni na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, i u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu.

635

Projekat pod nazivom “Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu” finansira se u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija.

Njegova ukupna vrednost je 325.000 evra, a nešto više od 250.000 evra će biti namenjeno za Srbiju.

“Cilj ovog projekta jeste podsticanje agrarnog preduzetništva i obrazovanje nezaposlenog ruralnog stanovništva u povrtarskoj oblasti odnosno za povrtarske kulture. Izuzetno je značajna edukacija, obrazovanje i primena najnovijih metoda i inovativne tehnologije koje će biti primenjene u okviru ove proizvodnje povrtarskih kultura i podstiče se agrarno preduzetništvo”, rekla je Vidosava Enderić, ispred Fonda Evropski poslovi AP Vojvodina.

Poljoprivreda predstavlja jedan od pokretača ukupnog regionalnog razvoja, naveo je Enderić, zbog čega je važno iskoristiti ulaganja kroz podsticaje iz Evropskih fondova kao i uključivanje mladih i nezaposlenih iz seoskih sredina.

“Vrednost ovog projekta je oko 325.000 evra, međutim, daleko veća vrednost ovog projekta jesu demoplastenici koji će biti postavljeni u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, ali isto tako i u tri Poljoprivredne srednje škole, u Futogu, Rumi i Vršcu i na ovaj način mi želimo da motivišemo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom”, naveo je mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Pomoć je fokusirana na mlađe od 40 godina da se bave poljoprivredom i da na taj način ostanu na selu, kaže Radojević i istakao da je to jedan od napora da se promeni demografska slika na teritoriji Vojvodine.

“Na ovaj način Evropski put neće biti apstraktan, već vrlo konkretan, da korist osete između ostalog i poljoprivredni proizvođači, evo ovom prilikom da napomenem činjenica da je startovao IPAR program, gde takođe poljoprivredni proizvođači mogu direktno da osete benefit jer pare iz EU direktno idu u njihove džepove”, istakao je Radojević.

Pored Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu partneri na ovom projektu su Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Fond Evropski poslovi autonomne pokrajine Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.