Srećan vam 8. mart

VIDEO K9: Osmi mart, Međunarodni dan žena, vreme je da za podsećanje na sve ono za šta su žene uspele da se izbore od početka prošlog veka do danas.

0
80

Iako je u poslednjih 110 godina položaj žena u društvu znatno poboljašan, žene su i dalje neravnopravne i manje uticajne u nekim sferama .

Izveštaj Interparlamentarne unije (IPU) objavljen uoči Međunarodnog dana žena, pokazuje da širom sveta u parlamentima ima sve više poslanica, ali da ih je i dalje mnogo manje u odnosu na muške poslanike.

Podaci pokazuju da su četvrtina predstavnica u parlamentima žene te da će, ako se nastavi ovim tempom, biti potrebno još 50 godina da bi se njihov broj izjednačio sa muškarcima.

U februaru prošle godine, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, a na Inicijativu sadašnje ministarke Gordane Čomić pomeren je dotadašnji zakonskog minimuma sa trećine na 40 odsto zastupljenosti žena srpskom u parlamentu.

Što se tiče nauke Srbija je sa oko 40 odsto žena među naučnicima iznad evropskog proseka. Povodom 8. marta u zgradi Pokrajinske vlade upriličen je svečani prijem za predstavnice visokoškolskih institucija u Vojvodini.

Obeležavanje 8. marta pokrenuto je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista na današnji dan 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta kao dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Žene danas poručuju da žele ravnopravnost i to ne kao poklon za 8. mart, već kao nešto za šta su se borile i izborile.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.