Sreća je živeti bez smeća – sutra je Svetski dan zaštite životne sredine

VIDEO K9: Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, u sredu, 5. juna, u prostoru Eko kuće u Novom Sadu, u organizaciji EU info pointa, biće održana diskusija na temu unapređenja životne sredine.

197

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, je najvažniji dan za podsticanje svesti javnosti i delovanja na polju zaštite životne sredine koja je u 21. veku veoma ugrožena. Od kako je ustanovljen 1974. godine, Dan zaštite životne sredine je postao globalni događaj koji se različitim akcijama obeležava u preko 100 zemalja sveta.

Ovim povodom biće organizovana diskusija na temu očuvanja u dvorištu Eko kuće u Ulici Ćirila i Metodija na temu kako unaprediti životnu sredinu.

“Sutra, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ovde u Eko kući nas očekuje jedna neformalna diskusija. Govorićemo o tome kako svaki pojedinac može da doprinese zaštiti životne sredine, na koji način može da utiče na poboljšanje svoje okoline i, uopšte, čitave sredine. Jer danas u 21. veku to je jedna od glavnih tema o kojima se priča i jedno od poglavlja koje Srbija mora da zatvori kako bi ušla u EU, a jedno od najkomplikovanijih o kojima se poprilično malo govori u medijima. Ali ovo sutra neće biti na tako ozbiljnom nivou, više je poziv za sve građane, posebno Telepčane koji imaju kuće, da vide kako mogu da odlažu svoj otpad, da koriste kompost i tako dalje, da shvate da i mala stvar koju učinimo može da znači puno”, istakla je Duška Latas iz Eu info pointa.

Inspirativan primer dobre prakse u očuvanju životne sredine pokazuje i Eko kuća u Novom Sadu koja se svakodnevno bavi različitim ekološkim aktivnostima, od kojih je recikliranje jedna od najangažovanijih.

“Za početak, mi ćemo sutra biti domaćini te, nadam se, konstruktivne diskusije povodom zaštite životne sredine, gde ćemo svim zainteresovanim koji dođu ispričati nešto o našem primeru, kako mi to svakodnevno brinemo o životnoj sredini, što kroz biciklizam, što kroz ovaj prostor gde kompostiramo i skupljamo organski otpad, vršimo reciklažu, selektujemo otpad i druge neke teme o kojima će sutra biti više reči”, naveo je Goran Đerić, eko kurir.

Sat planete, kako je rekao, polako otkucava i od velike je važnosti da učinimo promene koje bi poboljšale i očuvale našu životnu sredinu, a prvi korak ka tome, prema njegovim rečima, jeste da svako individualno promeni neke svoje loše navike u vezi sa ophođenjem prema životnoj sredini u kojoj živi i na taj način doprinese dugotrajnom rešenju ekološke ugroženosti planete Zemlje.

Stoga su pozvali sugrađane da u što većem broju posete sutra od 17 časova Eko kuću i saznaju na koji način mogu i sami unaprediti životnu sredinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.