Srebrnjaci prvorođenim bebama

VIDEO K9: U našem i drugim gradovima širom Srbije, hrišćani koji prate julijanski kalendar slavili su doček 2019. godine. Prvog dana ove godine predstavnice Kola srpskih sestara iz Novog Sada posetile su Betaniju i predali poklone prvorođenim bebama, devojčici i dečaku.

0
801

Novi Sad je jedan od retkih gradova u Srbiji koji se može pohvaliti pozitivnim prirodnim priraštajem, ističu u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, gde su članice Kola srpskih sestara darovale prvprođenu devojčicu i dečaka u novoj 2019. godini po julijanskom kalendaru.

Prošle godine je u Betaniji rođeno 6621 beba, od čega su 183 para blizanaca i 16 trojki.

“Danas smo se okupili jednim jako lepim povodom, to je jedna lepa humanitarna akcija Kola srpskih sestara koje svake godine nagrađuje i prvu mušku i žensku bebu u ovom danu. Jutros u 8,35 rođeno je prvo dete putem carskog reza, dečak težak 4 kiligrama i 400 grama, a posle njega je došla devojčica, takođe carskim rezom. Za razliku od beba koje su rođene 1. januara, danas su to praktično programski ili elektivni carski rezovi kod obe naše porodilje”, rekao je prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Betanije.

Prvorođene bebe su dobile srebrnjak, za dečaka sa likom Belg anđela, dok je za devojčicu namenjen novčić sa likom Bogorodice, a pored toga mališane čekaju i ručni radovi u vidu dzempera, trenerki i patikica, kao i sva neophodna bejbi oprema.

“Ovo radimo 20 godina. Kolo postoji duže, ali u početku nije imalo ovu akciju, s obzirom da smo imali ratne godine. Tada smo imali više akcenat na ratnu siročad, a kada su oni, hvala Bogu, porasli onda smo prešli na ovu lepšu akciju, a to je da darujemo zdravu decu. Samo što nemamo mogućnosti da svu decu koja su se rodila u pravoslavnoj Novoj godini darujemo, tako da smo se zbog toga odlučili da to bude svake godine samo prvo rođenoj ženskoj i muškoj bebi”, navela je dr Nada Ranicki iz Kola srpskih sestara.

Udruženje žena “Kolo srpskih sestara” poznato je po svom humanitarnom radu od svog osnivanja 1903. godine, a ova akcija, prema rečima predsednice Kola srpskih sestara Svetlane Prokić, ne bi bila moguća bez ljudi dobrog srca.

“Hoću da kažem da smo stvarno zahvalni donatorima da su svojom angažovanušću i svojom ljubalju oplemeli ovu jednu lepu aktivnost kola koja ima svoju istorijsku i tradicionalnu vrednost”, rekla je Prokić.

Ove humanitarne radnice su potom posetile mame i njihove bebe i lično im uručile poklone, bez prisustva medija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.