“Srcem za Solunce” u Domu vojske

VIDEO K9: U susret Danu državnosti, u Domu vojske u Novom Sadu u četvrtak je otvorena izložba fotografija "Srcem za solunce" Vesne Raonić, novinarke portala "Vojvođanske vesti", o srpskim vojničkim grobljima s početka prošlog veka.

0
60

U Domu vojske Srbije u Novom Sadu, prošle nedelje je održan prigodan program povodom Dana državnosti. U prepunoj sali Doma održana je prezentacija “Kajmakčalan” – Digitalizacija spskih vojničkih grobalja i memorijala 1912 – 1920.

Reč je o pionirskim naporima udruženja “Kajmakčalan” iz Beograda koji su prvi nakon završetka I svetskog rata pokušali da groblja naših ratnika digitalizuju i stave na jednu platformu.

Vreme briše tragove i brojnim potomcima ovih junaka teško je da dođu do grobalja na kojima su njihovi preci sahranjeni, a ima ih 80 od Bitolja do Kajmakčalana.

To takođe otvara i pitanje da li danas dovoljno činimo i da li može bolje, kazala je Raonić, čije su odabrane fotografije sa pomenutog događaja sabrane na izložbi “Srcem za solunce” koja je postavljena je u holu zdanja na Beogradskom keju 9.  

Među prisutnima su bili pripadnici Vojske Srbije, planinari, folkloraši, članovi Udrženja Kajmakčalan iz Niša, Smederevske Palanke, Šapca, Loznice i drugih mesta, građani iz naeg grada, zemlje i regiona.

Događaj u Domu vojske je izvođenjem patriotskih pesama uveličao je nastup muške pevačke grupe iz Novog Sada “Zvuci s kamena”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.