Srbiji nedostaje 300 pogona za tretman vode

VIDEO K9: Svakom petom stanovniku Srbije nije dostupna voda iz vodovoda, a svaki drugi nema kanalizaciju, jedan je od podataka izrečen na 1. Međunarodnom stručnom forumu o tretiranju otpadnih i voda za piće održanom u Novom Sadu.

0
185

U Vojvodini je registrovano više od 500 zagađivača, a od ukupne količine otpadnih voda tretirano je samo deset posto.

Za saniranje posledica višegodišnje nebrige i nedovoljnih ulaganja u ovu oblast, biće potrebno mnogo sredstava i vremena, što je bio i povod za Prvi međunarodni stručni forum o tretiranju otpadnih i voda za piće koji je organizovala Pokrajinska vlada u saradnji sa Ambasadom Izraela i Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj.

“Iz značajnog ugla zaštite životne sredine i očuvanja zdravlja jasno je da je pitanje efikasnog upravljanja otpadnim vodama, pitanje zdrave čiste pijaće vode značajna stvar. Ljudi od nas očekuju da preduzimamo konkretne mere i aktivnosti da bi rešavali njihove probleme. Pitanje je realnosti od koje ne možemo da bežimo, nemamo pravo da se krijemo ili da ne preduzimamo mere aktivnosti i da ne podstičemo saradnju svih donosilaca odluka u ovoj oblasti u našoj zemlji”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Više od 65 posto industrijskih postojenja u Srbiji, istakao je Mirović, uopšte ne prečišćava svoje otpadne vode, što je još jedan od pokazatelja posledica višedecenijske nebrige u ovoj oblasti.

Poslednjih godina, prema njegovim rečima, u Vojvodini je u ovaj segment uloženo milijardu i 100 miliona dinara.

“Ova godina je godina u kojoj smo pokrenuli i inicijativu i već pripremili projekte za izgradnju 3 velika prečišćivača, u ukupnoj vrednosti od preko 10 miliona evra, a ja sam naglasio da je to samo početak višegodišnjih napora koji se na neki način postavljaju pred nas, da mnogo više ovu oblast podržimo organizaciono, kadrovski i na sve druge načine”, naveo je Mirović.

Izrael je vodeća zemlja u oblasti zaštite i prerade vode i razmena iskustava sa izraelskim kompanijama je dragocena, istaknuto je na skupu.

“U 168 lokalnih samouprava postoji između 40 i 45 pogona za tretman, od čega je polovina u Vojvodini, ali su mahom stariji od tri decenije. Zato hoćemo da istaknemo da za kvalitetno dopremanje pitke vode do naših domaćinstava i usmeravanje otpadnih voda u pogone za prečišćavanje potrebna su značajna ulaganja jer svakom petom stanovniku Srbije nije dostupna voda iz vodovoda, a svaki drugi nema kanalizaciju”, kazala je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Procena je, istakla je Jovanović, da je u Srbiji potrebno izgraditi 300 novih pogona za tretman vode, a izraelska iskustva u ovoj oblasti pomoći će u iznalaženju najboljih modela za realizaciju projekata, jer je, prema njenim rečima, tretman otpadnih voda i vode za piće od ključnog značaja za kvalitet života građana Srbije, ali i za privlačenje novih stranih investitora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.