Srbiji 189 miliona evra iz IPA fondova za 2014.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, potpisala je danas dva finansijska sporazuma Vlade Srbije i Evropske komisije, kojima je iz IPA fondova za 2014. godinu Srbiji odobreno 102,3 miliona evra za sanaciju posledica poplava i reforme u javnoj upravi i prosveti.

479

Do kraja godine se očekuje dodatnih 86,8 miliona evra iz sredstava koja su predviđena kao finansijska podrška Srbiji u okviru IPA programa za 2014. godinu, navodi se u saopštenju.

Jednim od potpisanih sporazuma, sa 72 miliona evra podržava se sprovođenje Specijalne mere podrške sanaciji posledica poplava i upravljanja rizikom od poplava, što je nastavak podrške EU za rekonstrukciju i obnovu od poplava.

Sredstvima će biti finsirana rekonstrukcija i dogradnja obaloutvrda u Paraćinu, Valjevu i Svilajncu, kao i regionu Mačve, čišćenje kanalske mreže u Obrenovcu, Surčinu i Novom Beogradu, kao i nabavka mobilnih zidova za odbranu od poplava kao i sanacija klizišta.

Drugim sporazumom Srbiji je stavljeno na raspolaganje 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, koja će biti iskorišćena za projekte reforme u sektoru javne uprave i u prosveti, koje su neophodne za buduće članstvo u EU.

Sporazumom je takođe predviđena i podrška procesu evropskih integracija Srbije, kao i podrška za tehničku pripremu prioritetnih investicionih projekata.

Sporazume je prethodno potpisao direktor Direkcije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Žan Erik Pake, preneo je Tanjug.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.