Danas je dan žalosti u Srbiji

VIDEO K9: U našoj zemlji je danas Dan žalosti zbog pogibije šestorice srpskih radnika u požaru na ruskom poluostrvu Jamal.

354

Povodom tragične pogibije građevinskih radnika iz Srbije, koji su stradali u požaru u Sibiru, zastave su spuštene na pola koplja, a sve javne manifestacije zabavnog karaktera su otkazane.

Požar je izbio u mobilnom naselju na gradilištu koje se bavi naftno-gasnim poslovima kod grada Salehard na oko 3.000 kilometara od Moskve. Nesreća se dogodila u noći između 7. i 8. februara.
Ruski istražni organi sprovode temeljnu istragu na mestu nesreće u radničkim kontejnerima na gradilištu pumpne stanice “Transnjefta” na na severu Ruske Federacije.

Jamal je posetio i zamenik državnog tužioca za taj deo Rusije, što potvrđuje da je rukovodstvo u Moskvi naredilo da se tačno utvrdi zašto je došlo do požara i treba li da neko snosi krivičnu odgovornost. Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Beogradu podneo je dve prekršajne prijave protiv pravnog lica i odgovornog lica u preduzeću “Beo metalštroj” d.o.o. Beograd, čiji su radnici smrtno stradali.

Prijave su podnete zbog prekršaja iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.”Beo metalštroj” u svojstvu podizvođača radova ima zaključen ugovor sa firmom “Vlestroj” Moskva i to za izvođenje građevinsko-monterskih radova na izgradnji naftne podstanice.

Dan žalosti zbog pogibije radnika proglasila je Vlada Srbije, a predsednik Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodicama žrtava nesreće u Jamalu.

Porodicama i prijateljima stradalih radnika saučešće je upućeno je i iz ambasade SAD u Srbiji, čija je zastava u Beogradu takođe spuštena na pola koplja. Sednica Skupštine Srbije počela je danas minutom ćutanja. U tragediji u Sibiru stradali su Slaviša Kadić (55), Mirko Matijević (22), Branislav Arsić (22), Miroslav Arsić (29), Čedo Bogunović (46) i Dragan Marjanović (49).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.