Srbija u začaranom krugu

VIDEO K9: Danas se navršava 18 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića. Od dve ključne stvari koje je Demokratska opozicija tada obećala građanima, ostvarena je samo jedna, zbog čega je Srbija ostala u začaranom kruguu odnosu na druge evropske zemlje, ocenio je Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana u emisiji Otvoreni ekran.

0
342

Peti oktobar 2000. godine bio je kulminacija svega onog što su građani preživljavali pre tog datuma, uključujući ratove, bombardovanje, sankcije, poniženja i uništavanja građanskog tkiva u Srbiji, ocenio je Saša Janković.

“Sećate se, bolje d ajedemo korenje, nego ne znam šta… Dakle, sve se to akumuliralo i kad su se dodatno sklopile i neke druge okolnosti, kada je svet shvatio da Slobodan Milošević ne može biti garant mira, desila se promena”, naveo je Janković.

Tadašnja opozicija obećala je dve suštinske stvari, podsetio je Janković – smenu Miloševića, što se i desilo, kao i ulazak Srbije u Evropu, što se do danas nije ostvarilo.

“E, to se nije desilo. Dakle, Srbija nije ušla u krug evropskih modernih društava, zemalja i demokratija, nije se neopozivo odrekla tog gledanja na sve strane, ‘četiri stuba spoljne politike’, flertovanje sa svim i svačim, nije rešavala sve nagomilane probleme i desio nam se začarani krug”, kazao je Janković.

Pouka petog oktobra bi, prema Jankovićem mišljenju, bila da je moguće smeniti svaku diktaturu, ali da samo to nije i dovoljno da bi država bila transformisana u moderno, demokratsko društvo sa jasnom tržišnom ekonomijom, odgovornom vlašću i u kojoj je građanin – građanin, a ne podanik.

“Bez toga Srbija će ostati u začaranom krugu. Neko mi je danas to veoma slikovito opisao, da većina drugih modernih zemalja imaju vreme kao jednu pravu, gde imate prošlost, sadašnjost i budućnost, a kod nas nije prava već krug i mi smo se vratili. Dakle, zbog tog neodržanog obećanja, a bilo je vremena, 12 godina”, rekao je Janković.

Budućnost bi naši građani morali da traže u građanskom pogledu na svet, smatra Janković, podsećajući da je Srbija svoj najveći napredak kroz istoriju doživljavala upravo u periodima u kojima je u uzletu bila građanska ideja, a moderno i prosvećeno društvo, kako je rekao, bilo podržano od strane vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.