Srbija u pripravnosti zbog poplava, situacija pod kontrolom

VIDEO K9: Situacija u Srbiji, zbog padavina, potpuno je pod kontrolom, a ekipe Sektora još od ponedeljka su na terenu zbog najavljenih novih padavina, rekao je danas pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić.

350

Prema rečima Marića, odmah nakon najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda, još u nedelju 6. novembra, upućeno je upozorenje svim opštinskim i gradskim štabovima za vanredne situacije u Srbiji o stanju potpune pripravnosti zbog najavljenih padavina.

Najveće padavine su, kako je rekao, zabeležene u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu gde je evakuisano 12 lica. Marić je precizirao da je uglavnom reč o bujičnim vodotokovima i poplavljenoj putnoj infrastrukturi, tako da su u par navrata ljudi izvlačeni iz vozila i evakuisani.

Tamo je situacija sada stabilna i padavine su prestale, naveo je Marić i dodao da sporadičnih problema od tih bujičnih vodotokova ima na teritoriji Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, kao i da su ekipe Sektora na terenu i pomažu građanima na pumpanju vode.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je poručio da je situacija u ovom momentu potpuno pod kontrolom.

“Sve snage Sektora za vanredne situacije su još od ponedeljka na terenu u svim potencijalno kriznim tačkama. Za nas opuštanja zapravo i nema, jer se najavljuju nove padavine u toku popodneva i noći, tako da ćemo tek sutra do kraja dana imati prilike da vidimo da li će doći do najavljenog prestanka padavina”, rekao je Marić.

 

Prema upozorenju RHMZ, noćas i u sredu pre podne u južnim i jugoistočnim krajevima očekuje se oko 30 mm novih padavina. Na rekama u Srbiji, Limu, gornjim tokovima Južne i Zapadne Morave sa pritokama, kao i na Ibru, te Belom i Crnom Timoku, vodostaji će do 10/11. novembra biti u umerenom i većem porastu sa približavanjem granici vanredne odbrane od poplava, dok će na bujičnim vodotocima ovih slivova biti moguća lokalna izlivanja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.