Srbija sve starija

VIDEO K9: Skup pod nazivom ,,Populacioni problemi stanovništva u 21. veku'' u organizaciji Pokrajinskog ombudsmana okupio je u Novom Sadu stručnjake koji su izneli svoje viđenje o najvažnijim demografskim izazovima i pitanjima koja se tiču demografije naše države.

0
522

Stanovništvo Srbije danas spada među najstarije u Evropi i svetu, a pored starenja, naša zemlja je suočena i sa nizom drugih demografskih problema, poput stope rađanja koja je ispod nivoa proste reprodukcije stanovništva, sve kasnijim rađanjem prvog deteta i spoljnim migracijama.

Ove teme su u fokusu stručnjaka okupljenih u Novom Sadu na poziv Pokrajinskog ombudsmana.

“Ideja je potekla pre nekoliko meseci na sastanku mreže ,,Život bez nasilja” u Plandištu, u jednoj od najstarijih opština u Republici Srbiji, kojom prilikom smo utvrdili da se situacija više ili manje ne razlikuje ni u drugim opštinama, znači uglavnom imamo staro stanovništvo i nažalost u tome smo među prvim zamljama u Evropi. Tek kada prekinemo da se vrtimo u krug između statistike i registrative i krenemo zaista u pravo identifikovanje problema, a to je ekonomski položaj građana i građanki moćićemo da dođemo do nekog efektnog cilja”, rekao je prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

Socijalno odgovorno ponašanje svih u rešavanju populacionih problema i iznalaženje mera koje će doprineti podizanju broja stanovništva i jeste cilj ovog skupa, naveo je Pavlović i dodao da je na tom polju najveća odgovornost na lokalnoj samoupravi. Za sistemske mere na poboljšanju demografske slike u našoj zemlji zadužena je država.

“Od osnovnih mera, rekla bih da se mogu usmeriti na nekoliko segmenata. Prvi segment jeste finansijska podrška porodici kako bi natalitet bio bolji, druga mera je utvrđivanje rada i roditeljstva, ali sve te mere su zapravo vezane za strategiju podsticanje rađanja koja je proširena, ne samo pronatalitetnom politikom, nego i brigom o starim našim sugrađanima i upravljanjem migracijama”, kazala je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja.

Jedan od izazova jesu i nedovoljna rađanja, starenje i migracija mladih i radno sposobnog stanovništva.

“Cilj ovog skupa jeste da iz svake ove oblasti što se tiče demografije iznese najvažnije probleme i izazove sa kojima mi treba da se u narednoj deceniji borimo ida na taj način doprinesemo jačanje institucionalnog jačanja kapaciteta za prevazilaženja tih izazova od kojih će u budućnosti zavisiti održivost zemlje”, navela je dr Danijela Arsenović sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

U naredmim decenijama očekuje se priliv stanovništva od 65 godina, što će, upozorila je Arsenović, učiniti neodrživim fiskalni sistem, ukoliko ne dođe do reforme penzionog sistema i izmene demografske slike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.