Srbija pre i posle 2012. godine

VIDEO K9: Kako izgleda Srbija danas - pet godina od kako je Srpska napredna stranka osvojila vlast i smenila Demokratsku stranku, bila je tema naše emisije Otvoreni ekran.

0
746

Sadašnja vlast, a i prethodne vlasti, bile su sklone tome da sve što ne funkcioniše pripisuju lošim potezima prethodne vlasti, što je delimično i tačno, rekla je gostujući u Otvorenom ekranu profesor doktor Uranija Kozmidis Luburić.

Preterano je svu krivicu za loše funkcionisanje sistema svaljivati na prethodni režim i njegovog lidera, Borisa Tadića, mada profesorka Kozmidis Luburić ne isključuje činjenicu da da je stara vlast bila dobra, ne bi bila stara.

“To što se svaljuje da ne ponavljam sve na glavu Borisa Tadića je prosto neistina, kao što je bila neistina kada su svojevremeno Tita okrivljavali za sve što se u Jugoslaviji dešavalo, a sada se sve više govori kako je to vreme kada smo živeli za vreme Tita bilo pravo veme, pa se bojim da će doći neko vreme kada će reći ‘Pa ipak je za vreme Tadića bilo bolje’. To je neistina i zbog toga što jedan čovek ma koliko imao naizgled svu vlast u svojim rukama realno ne može da je ima. Msilim da i sadašnji predsednik države nema svu vlast u svojim rukama iako se to svima čini da ima”, rekla je prof. dr Uranija Kozmidis Luburić iz Pokrajinskog odbora SDS-a.  

Sistem ne funkcioniše zbog toga što institucije ne funkcionišu, kaže profesorka navodeći da je to urušavanje krenulo davno – ne ni sa ovom ni sa prošlom vlašću.

“Institucije su urušene možda će ovo biti za neke jeres, Jogurt revolucijom, 1988. godine, ja nemam nikakve dileme. Kakave god sistem bio za vreme Tita, i par godina posle Tita je već počelo da se urušava i javljaju se ti mladi lavovi i lideri lokalnih republika, tada su intitucije počele da se urušavaju, a konačno se urušile Jogurt revolucijom i nikad više do sada ni za veme demokrata, ni sada te institucije ne funkcionišu”, smatra Kozmidis Luburić. 

Problem je i što su mnog einsitucije izgubile svoj autoritet, te su zbog toga autoritet preuzeli pojedinci, najčešće lideri vladajućih stranka.

“Naizgled, Aleksandar Vučić ima veliki autoritet, ali to se meni čini da je samo forma. Suštinski, njegov autoritet je pod velikim znakom pitanja. Kada malo bolje pogledate i uporedite neko prošlo vreme, Boris Tadić je izgledao kao da je veliki autoritet, Slobodan Milošević je izgledao kao jako veliki autoritet, Vučić trenutno izgleda da je još veći autoritet jer mi više višepartijskog sistema nemamo. Ovo je sad jednopartijski sistem”, navela je ona. 

U Srbiji je trenutno moderno osnivanje novih stranaka, i zato ih na papiru ima mnogo, ali suštinski one ni ne postoje, kaže Kozmidis Luburić.

Jedina stranka koja prema njenom mišljenju ima integritet jeste Srpska napredna stranka za koju je upitno koliko je integrativna unutar same sebe, bez obzira što deluje jako moćno i veliko, moć zapravo ima samo jedan čovek, a to je njen lider Aleksandar Vučić, zaključila je profesorka.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.