Srbija otvorila poglavlja 20 i 26

Srbija je danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva poglavlja - 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici i 26 o kulturi i obrazovanju, čime je broj otvorenih poglavlja porastao na osam od 35.

0
335

Poglavlje 26 je istovremeno i privremeno zatvoreno, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon Međuvladine konferencije.

Zamenik premijera Malte, koja predsedava EU, Luis Grek rekao je da će proširenje biti značajno na agendi Malte kao predsedavajuće EU, budući da doprinosi stabilnosti i prosperitetu u Evropi.

Glavni cilj je da se uspostavi održivost i povrati povrenje u evropski projekat, a proširenje je deo toga izmedju ostalog jer donosi stabilnost, naveo je on.

Na pitanje o konkretnom napretku u pregovorima Srbije koji se očekuje tokom predsedavanja njegove zemlje do sredine ove godine nije želeo da iznosi procene, ali je napomenuo da ima napretka u pripremama za poglavlje 29 – carinska unija, kao i u poglavljima 6 – pravo privrednih društava i 7 – pravo intelektualne svojine.

On je čestitao je Srbiji i ministarki za evropske integracije i njenom timu na napretku i rekao da je potrebno nastaviti reforme u oblastima poput pravosudja, ekonomije, uprave. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je ovo “dobra vest za Srbiju”.

“Nastavljamo evropske integracije, bićemo još efikasniji u budućnosti”, navela je ona, dodajući da i “gradjani mogu da budu zadovoljni jer je Srbija dobro predstavljena kao ozbiljan kandidat”.

Evropski komesar za pregovore o proširenje Johanes Han rekao je da je ovo druga nevladina konferencija u nekoliko meseci, što pokazuje da se veliki rad isplati, podsetivši time na to da su u decembru otvorena dva poglavlja.

Kako je Han rekao, u pitanju je “impresivno dostignuće” i dobro je što je fokus na obrazovanju i preduzetništvu.

On je podsetio da Srbija već učestvuje u programima EU u toj oblasti, poput programa Erazmus plus za razmenu studenata i Cosme za finansiranje malih i srednjih preduzeća. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.