Srbija (ni)je dom za mlade

VIDEO K9: U potrazi za boljim životom iz naše zemlje godišnje odlazi na desetine hiljada uglavnom mladih ljudi i to je problem koji država poslednjih godina pokušava da reši. Koliko su ovi napori efikasni, a koliko deklarativni, u emisiji Otvoreni ekran govorila je Jelena Stojanović, izvršna direktorka Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada.

150

Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada (NAPOR) nastala je 2009. godine kao rezultat inicijative organizacija civilnog društva i čini je 51 organizacija za mlade koje praktikuju omladinski rad. U Srbiji postoje još dve nacionalne asocije mladih.

“Krenuću od Krovne organizacije mladihSrbije, zato što je to zapravo asocijacija koja na nivou Srbije okuplja preko 100 organizacija mladih i za mlade i, zapravo, predstavlja glas mladih po pitanju svih nekih važnih stvari i tema koje se tiču mladih. Takođe imamo i nacionalnu asocijaciju Kancelarija za mlade i to su zapravo kancelarije opštinskih uprava koje su zadužene za mlade i njih trenutno na nivou Srbije ima 137”, pojasnila je Stojanović.

Organizacije koje okuplja NAPOR, kako je rekla direktno se bave mladima i pokriva najrazličitije teme, od kulture, sporta, mobilnosti mladih, društvenog aktivizma.

“To je što zapravo NAPOR radi, osiguranje kvaliteta tih programa koje naša organizacije pružaju, sa jedne strane, a sa druge strane mi edukujemo te ljude koji rade u organizacijama i koje mi zovemo omladinski radnici i radnice, kako bi imali kompetencije da kvalitetno rade s mladima”, kazala je Stojanović.

Najveći deo programa koji se nude mladima kroz neformalno obrazovanje dešava se na nivou civilnog sektora kojem je potrebna konstantna podrška i finansijska pomoć države, navela je Stojanović, što predstavlja velili izazov s obzirom na projektni način finansiranja koji nije kontinuiran.

“Svi oni programi o kojima smo pričali se prosečno dešavaju u trajanju od 4 meseca u toku godine, jer samo u ta 4 meseca postoje sredstva da se nešto desi, Kada pričamo o mladima i kada pričamo o tome da treba da pravimo neke promene na nivou mladih, nama su potrebni kontinuirani programi, a za to nam je potrebna kontinuirana podrška od strane države i finansijska da bi to moglo da se izvede”, rekla je Stojanović.

Činjenica da omladinske organizacije nemaju kontintna sredstva, prema njenim rečima, utiče na mogućnosti koje one mogu da pruže mladima i to je suštinski problem koji bi morao da bude rešen na sistemski način.

Iz republičkog budžeta se ukupno godišnje za mlade preko Ministarstva omladine i sporta izdvaja svega 0,09% što, zaključila je Stojanović, govori o prioritetima države u kojoj živimo.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.