Srbija (ni)je dom za mlade

VIDEO K9: U potrazi za boljim životom iz naše zemlje godišnje odlazi na desetine hiljada uglavnom mladih ljudi i to je problem koji država poslednjih godina pokušava da reši. Koliko su ovi napori efikasni, a koliko deklarativni, u emisiji Otvoreni ekran govorila je Jelena Stojanović, izvršna direktorka Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada.

0
175

Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada (NAPOR) nastala je 2009. godine kao rezultat inicijative organizacija civilnog društva i čini je 51 organizacija za mlade koje praktikuju omladinski rad. U Srbiji postoje još dve nacionalne asocije mladih.

“Krenuću od Krovne organizacije mladihSrbije, zato što je to zapravo asocijacija koja na nivou Srbije okuplja preko 100 organizacija mladih i za mlade i, zapravo, predstavlja glas mladih po pitanju svih nekih važnih stvari i tema koje se tiču mladih. Takođe imamo i nacionalnu asocijaciju Kancelarija za mlade i to su zapravo kancelarije opštinskih uprava koje su zadužene za mlade i njih trenutno na nivou Srbije ima 137”, pojasnila je Stojanović.

Organizacije koje okuplja NAPOR, kako je rekla direktno se bave mladima i pokriva najrazličitije teme, od kulture, sporta, mobilnosti mladih, društvenog aktivizma.

“To je što zapravo NAPOR radi, osiguranje kvaliteta tih programa koje naša organizacije pružaju, sa jedne strane, a sa druge strane mi edukujemo te ljude koji rade u organizacijama i koje mi zovemo omladinski radnici i radnice, kako bi imali kompetencije da kvalitetno rade s mladima”, kazala je Stojanović.

Najveći deo programa koji se nude mladima kroz neformalno obrazovanje dešava se na nivou civilnog sektora kojem je potrebna konstantna podrška i finansijska pomoć države, navela je Stojanović, što predstavlja velili izazov s obzirom na projektni način finansiranja koji nije kontinuiran.

“Svi oni programi o kojima smo pričali se prosečno dešavaju u trajanju od 4 meseca u toku godine, jer samo u ta 4 meseca postoje sredstva da se nešto desi, Kada pričamo o mladima i kada pričamo o tome da treba da pravimo neke promene na nivou mladih, nama su potrebni kontinuirani programi, a za to nam je potrebna kontinuirana podrška od strane države i finansijska da bi to moglo da se izvede”, rekla je Stojanović.

Činjenica da omladinske organizacije nemaju kontintna sredstva, prema njenim rečima, utiče na mogućnosti koje one mogu da pruže mladima i to je suštinski problem koji bi morao da bude rešen na sistemski način.

Iz republičkog budžeta se ukupno godišnje za mlade preko Ministarstva omladine i sporta izdvaja svega 0,09% što, zaključila je Stojanović, govori o prioritetima države u kojoj živimo.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.