Srbija na putu ka EU

VIDEO K9: Srbija je na putu ka Evropskoj uniji ostvarila pozitivne pomake u brojnim oblastima, ali je potrebno ostvariti napredak i mnogim dugim, ocenjeno je u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji je danas predstavljen u Novom Sadu.

373

Izveštaj Evropske komisije predstavljen u zgradi Skupštine Vojvodine se odnosi na period od oktobra 2016. do februara ove godine.

Predstavnici Evropske komisije su odlučili da godišnji izveštaj predstave u Novom Sadu, jer su, kako kažu, želeli da građani Vojvodine čuju šta imaju da kažu o napretku Srbije ka EU.

“Veoma je važno zbog toga što je sadržaj samog Izveštaja Evropske komisije veoma pozitivan i veoma nas je obradovao i ohrabrio iz razloga što u njemu ono što je ključna stvar saopšteno da nema stagnacije, nema ni nazadovanja, nego naprotiv progresa. Ona na šta bi trebalo posebno ukazati pažnju i što bi trebalo u nekom narednom periodu uložiti i više energije i napora, više vremena je deo koji se odnosi na javnu upravu, organizovani kriminal, i to je ono na čemu bi trebalo posvetiti više pažnje da bi se uklonilo i da bi se jednostavno taj put evropskih inegracija i put Srbije ka Evropskoj Uniji bi bio daleko lakši”, naveo je Nebojša Drakulić ispred Pokrajinskog sekretarijata za regiona lni razvoj.

Ono što je važno, kada je u pitanju Vojvodina, je međuregionalna saradnja, odnosno njeno učešće u predpristupnim fondovima, ističe Drakulić.

“To je ono što posebno znači za život građana Vojvodine, što posebno pojačava kvalitet života u Vojvodini gde su u pitanju veoma značajni infrastrukturni projekti iz kojih će se podizati kvalitet života stanovništvu u Vojvodini što naravno donosi i novac, neki boljitak za sve koji u Vojvodini žive”, kazao je Drakulić.

Prema rečima Radice Nusdorfer, šefice za ekonomske poslove Delegacije EU, u oblasti ekonomije Srbija je ostvarila pozitivan napredak, ali je on potreban i nekim drugim oblastima.

“Konkretno, moj fokus će biti na ekonomiji, jer je ekonomija oblast u kojoj je ostvaren pozitivan napredak. Takođe ćemo govoriti i o nekim oblastima u kojima je neophodan da se ostvari napredak kao što je sloboda medija, sloboda izražavanja, zatim vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i slično”, rekla je Nusdorfer.

Evropska unija, prema njenim rečima, ima veći stepen integracija nego što je imala 50-ih godina, sada imaju zajedničko tržište, euro, šengen, a Srbija bi, kako je rekla, do 2025. godine trebalo da bude spremna za ulazak u Evropsku uniju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.