Srbija među prvima u Evropi vraća jevrejska dobra

VIDEO K9: Zakon o otklanjanju posledica holokausta srpski parlament usvojio je februara 2016, a njegova primena počela je 1. janura ove godine. Tim zakonom Srbija će obeštetiti jevrejske zajednice za svu imovinu koju su oni posedovali pre Drugog svetskog rata.

0
648

Zakon o otklanjanju posledica holokausta je jedinstven u Evropi i u skladu je sa “Terezinskom deklaracijom”.

Srbija je među prvim evropskim zemljama koja ga je usvojila i počela da ga primenjuje. Kako predsednik Jevrejske zajednice Goran Levi kaže, ovo je pilot ili uzorak kako će se zakon primenjivati i dobar gest prema Jevrejima koji u Srbiji žive 500 godina, a za vreme Drugog svetskog rata stradalo je čak njih 80 odsto.

“Taj Zakon se odnosi na imovinu koju su Jevreji imali koja je ostala u Srbiji i koja nema živih naslednika. To je primetila Agencija za povraćaj imovine da se vrlo malo vratilo imovine koja je pripadala ranije Jevrejima. To je bilo zbog toga što nije imao niko da podnese zahtev”, rekao je Levi.

Obeštećenje će biti urađeno tako što će republika godišnje jevrejskoim opštinama isplaćivati 950 hiljada evra u narednih 25 godina.

“Taj Zakon ima 10 stavki kako se taj novac namenski troši. Prvo se koristi za one koji su preživeli holokaust i daje im se novčana nadoknada, za istraživanje holokausta, za edukovanje mladih ljudi, istraživanje svih zločina koji su načinjeni u vreme nacizma”, pojasnio je Levi.

Levi kaže da je novac predviđen i za humanitarne potrebe, a na kraju pripada i Savezu jevrejskih opština i Jevrejskoim opštinama u Srbiji kojih ima 10, te napominje da će i te pare biti namenski trošene. On navodi da su opštine teško živele, isključivo od donacija i projekata, te da će taj novac itekako poboljšati život njihove zajednice.

“Jevrejska opština Novi Sad nema uopšte rabina. Za taj verski deo mi nismo imali sredstava da obezbedimo. Mogu slobodno da kažem, mi smo više kulturno nego verska zajednica, ali mi moramo da poradimo na tom verskom delu. Upravo je ovo šansa”, kazao je on.

Prema podacimaJevrejske zajednice, u Srbiji za povraćaj imovine Jevreja trebalo bi da se podnese oko 3.200 zahteva. U tu imovinu, osim nekretnina kao što su groblje, zgrada RTV-a, zemlja oko Novog Sada, Rume, Bečeja, spada i pokretna imovina u vidu zlatnih predmeta, srebrnine, slika, ali za mnoge stvari nema dokumentacije ili se vode kao nacionalno blago, te je vraćanje vlasnicima onemogućeno.

Nekada je u Vojvodini bilo 76 sinagoga, a danas ih je tri – u Subotici, Apatinu i Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.