Srbija još uvek nema javnu banku matičnih ćelija

VIDEO K9: Srbija nema javnu banku matičnih ćelija, iako se izgradnja najavljuje već godinama. Jedina opcija budućim roditeljima je da uzorke krvi pupčanika daju na čuvanje nekoj od evropskih privatnih banaka.

0
391

Jul mesec posvećen je podizanju svesti o značaju čuvanja krvi iz pupčanika. Tim povodom Bebac Start Up centar organizovao je niz predavanja kako u Novom Sadu, tako i u mestima u Vojvodini i na taj način posebnu pažnju poklonio ovoj temi i buduće roditelje edukovao o važnosti matičnih ćelija.

“Važno ih je sačuvati zato što su one jedinstvene i zato što nikada više nećemo biti u prilici da sačuvamo matične ćelije nego nakon porođaja. Za razliku od matičnih ćelija iz nekih drugih delova tela, matične ćelije iz pupčanika su imuno naivne i imaju tu mogućnost da se dele i da se pretvaraju u bilo koji deo našeg tela, to jest da ga oporavljaju. Danas se uz pomoć matičnih ćelija leči preko 85 bolesti, a medicina i regenerativna medicina posebno jako velikom brzinom napreduju, tako da se otvara velika mogućnost za brojne primene, tako da svako ko je u prilici i ko može to sebi da priušti treba da učini ovako veliki korak za celu svoju porodicu”, rekla je Jasmina Mihnjak, koordinatorka Bebac Start Up Centra.

Bebac centar zalaže se da Srbija dobije javnu banku matičnih ćelija. Čuvanje matičnih ćelija u privatnim bankama mnogi budući roditelji ne mogu da priušte, s obzirom da se cene kreću oko 2000 evra.

“Javne banke postoje u svetu, na žalost kod nas to nije slučaj. Bilo je nekih priča i obećanja, ali pitanje je kada će to biti, ali bez obzira na to, postoji razlika između privatne i javne banke. Javna banka funkcioniše po principu donatorstva, znači vi poklanjate vaše matične ćelije vaše bebe nakon porođaja i ukoliko nekada imate potrebu za potraživanjem, dobijete nečije druge koje su najpodudarnije, a vaše ćelije nisu vaše, za razliku od privatnih banaka, gde kada sačuvate matične ćelije one se čuvaju baš za tu osobu, za bebu od koje su uzete, što znači da je podudarnost 100%”, rekla je Mihnjak.

Mihnjak smatra da javna banika treba da postoji, jer bi otvorila mogućnost da se još više kod nas istražuje o lečenju matičnim ćelijama i da se one primene u terapijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.