Srbija između Istoka i Zapada

VIDEO K9: Sukob u Ukrajini uticaće umnogome na geostrateški položaj Srbije, izjavio je profesor ekonomije Miodrag Zec i dodao da to što smo između Zapada i Rusije neće biti prednost već razlog za pritisak radi donošenja konačne odluke o tome na čijoj je Srbija strani.

0
31

Miodrag Zec, profesor ekonomije, je rekao da je pitanje toga gde Srbija teži i pripada, Zapadu ili Rusiji, veliko, te da je potrebna debata na najvećem nivou da to  konačno postane jasno.

Komentarišući posledice rata u Ukrajini, on je rekao da građani ne treba da brinu za sad. Da hrane ima dovoljno, ali da će ona svakako poskupeti. Ne samo u Srbiji, već svuda.

Koje se još posledice sukoba u Ukrajini mogu očekivati, sem poskupljenja hrane, pitali smo profesora ekonomije Miodraga Zeca.

Sa izbijanjem rata u Ukrajini situacija je postala samo lošija, a sa daljim uvođenjem međusobnih ekonomskih sankcija Zapada i Rusije stvar može da bude samo gora. Kada je u pitanju upravo uticaj dešavanja u Ukrajini na ekonomiju profesor Miodrag Zec je rekao da je sukob mnogo veći od ekonomije i da će taj sukob, kada je u pitanju Srbija, otvoriti i pitanje našeg geostrateškog položaja te da je moguće da to što smo između Zapada i Rusije ne bude prednost nego razlog za pritisak radi donošenja konačne odluke o tome na čijoj je Srbija strani.

Najveća evropska ekonomija poslednjih meseci pokazuje sve više znake slabosti.

Nemački BDP je u poslednjem kvartalu prošle godine pao za 0,7 odsto, što je ekonomiste Bundesbanke podstaklo na procenu da je ova zemlja ušla u drugu recesiju od početka pandemije. Ni drugi indikatori nisu ništa bolji. Javni dug im se prošle godine, prema procenama iste banke, povećao na 69,3 odsto, a u poslednjem izveštaju o kretanju cena inflacija se popela na čak 7,3 odsto.

Faktora za ovakav razvoj nemačke privrede ima mnoštvo. Pre izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, i sa njim povezanih zaoštravanja energetske krize, kao i prikradajuće prehrambene krize, stručnjaci Bundesbanke su ukazivali da je oporavak i rast ekonomije usporila vrlo stroga epidemiološka politika.

Preuzeto od KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.