Srbija i NATO – finale

VIDEO K9: Potpisivanja Zakona o potvrđivanju sporazuma sa NATO-om samo je finale procesa koji je počeo nakon 5. oktobra 2000. godine, rekli su Božidar Delić i Goran Jeftović, gosti u emisiji Press presek. Negativne reakcije u javnosti povodom ovog čina su normalne, kako su naveli, a biće ih i još više.

451

Nakon bombardovanja Srbije od strane NATO snaga i brojnih žrtava i materijalanih razaranja, koji su još uvek su živi sećanjima njenih građana, sve potonje sporazume i ugovore sa tom alijansom nije trebalo potpisivati, smatra general – major u penziji Božidar Delić.

Stoga su, smatra on, normalne negativne reakcije u javnosti posle potpisivanja Zakona o potvrđivanju sporazuma sa NATO-om, a biće ih, kako je rekao, još i više.

“Jer na mitingu koji Srpska radikalna stranka organizuje 24. marta, na dan početka bombardovanja 1999. godine, biće pomenuti svi ti sporazumi i biće izražen protest, ne samo ove stranke, nego i svih drugih političkih snaga koje će biti zajedno sa nama na tom mitingu”, kazao je Delić.

Potpisivanje ključnog sporazuma sa NATO (Status of Forces Agreement, SOFA) u januaru 2014. godine i, nedavno, Zakona o potvrđivanju sporazuma sa NATO-om, predstavlja samo finale priče koja je počela 5. oktobra 2000. godine, dodao je pukovnik u penziji Goran Jeftović. Stoga je, prema njegovom mišljenju, teško govoriti o nekakvoj vojnoj neutralnosti Srbije, kada je, kako je naveo, duh NATO-a duboko zašao u našu vojsku.

“Mi smo je reformisali po NATO standardima i procedurama, njihovim operativnim sposobnostima, interoperabilnim, a to su sve njihovi izrazi. Imamo sa njima nekih 6 do 7 potprograma, imali smo, imamo i danas važeću, grupu za reformu NATO – Srbija, zatim poverilačke fondove putem kojih su nam od 2005. do 2007. godine uništili milion i 400 hiljada protivpešadijskih mina, 1.200 raketa za sisteme strela, više stotina hiljada protivtenkovskih mina. Po čijim nalozima? Po nalozima SAD koje nisu potpisnice Otavske konvencije, a nas su uterali u to i iskasapili nam odbranu”, naveo je Jeftović.

Sa Rusijom, sa druge strane, Srbija ima potpisan Sporazum o međuarmijskoj saradnji, kakav ima i sa preko 65 država u svetu, dodao je Jeftović i zaključio da je to način na koji smo mogli da sarađujemo i sa NATO-om.

U prilogu pogledajte i šta sugrađani misle o tome da li sporazumi sa NATO mogu da donesu neku korist našoj zemlji.

Emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.